Чи може відео з YouTube полагодити мокрий телефон
Чи може відео з YouTube полагодити мокрий телефон

Чи може відео з YouTube полагодити мокрий телефон

Десятки людей з’являлися в коментарях на одному конкретному YouTube квналі, заявляючи про свою любов і вдячність за вміст. Вміст: дві хвилини та шість секунд глибокого тихого дзижчання, яке змушує ваш телефон вібрувати на столі, підкреслюючи невиразно рипучу анімацію закрученого вітража. 

Це не гарне відео. Але це не судилося. Відео називається « Звук для видалення води з динаміка телефону (ГАРАНТОВАНО) ». Є також багато інших подібних. А коментарі — «спільнота», як її називають багато хто — це майже всі люди, які так чи інакше намочили телефон. «Я йшов через річку з телефоном у кишені», — сказав один нещодавній. «Так, через пару з душу я тут», — каже інший. «Я користувався телефоном у душі, це рятівник». Вони продовжуються і продовжуються так, багато з них від рецидивістів. “Ми повернулися втретє за цей місяць.” “Пройшло 3 тижні, і я знову повернувся.” «Я ЗНОВУ впустив своє лайно в душ!»

Якщо ви вірите коментарям, близько половини 45 мільйонів переглядів відео припадає на людей, які приносять свій телефон у душ або ванну і вірять, що вони можуть відтворити це відео, і все буде добре. Я вперше зіткнувся з цим на початку цього року після того, як телефон мого племінника вислизнув із його кишені та потрапив у річку біля нашого Airbnb у крихітному містечку у Вірджинії. Ми напівчудом знайшли його телефон, потім занесли його всередину і почали намагатися висушити. Через мить один із його друзів просто мимохідь запропонував відтворити «одне з тих відео, яке дає воду». Ми ввімкнули «Звук для видалення води з динаміка телефону (ГАРАНТОВАНО)», і зрештою телефон був у порядку.

Відтоді я намагався зрозуміти, чи справді ці відео працюють. Чи всі ці щасливі скролери для душу просто виграють від телефонів, які за останні роки стали набагато більш водонепроникними та міцними? Або ми повинні припинити рекомендувати рис і почати рекомендувати «Звук для видалення води з динаміка телефону (ГАРАНТОВАНО)»? 

Перше, що я зробив, це запитав виробників телефонів, що вони думають. Ніхто в Apple, Google чи Samsung не запропонував більш цікавої відповіді, ніж вказати на загальну сторінку підтримки «що робити, якщо ваш телефон намокне», але кілька інших людей, з якими я спілкувався, зазначили, що вони вважають цю теорію достатньо розумною .

Теорія звучить так: все, що насправді робить динамік, — це виштовхувати повітря, і якщо ви можете змусити його виштовхувати достатньо повітря з достатньою силою, ви можете виштовхнути краплі рідини з місця, де вони з’явилися. «Найнижчий тон, який цей динамік може відтворити, на найгучнішому рівні, який він може відтворити», — каже Ерік Фріман, старший директор з досліджень у Bose. «Це створить найбільший рух повітря, який штовхне воду, що потрапила всередину телефону». Як правило, чим більший динамік, тим голосніше та нижче він може бути. Динаміки телефону, як правило, маленькі. «Тож ці відео на YouTube, — каже Фрімен, — це не дуже глибокі баси. Але це в нижньому діапазоні, де телефон може відтворювати звук». 

Найкращим реальним прикладом того, як це може працювати, є, мабуть, Apple Watch, який має спеціальну функцію для викиду води після того, як ви її намочили. Коли я вперше звернувся до iFixit, щоб запитати про мою таємницю виведення води, Карстен Фрауенхайм, інженер з ремонту компанії, сказав, що годинник працює за тією ж теорією, що й відео. «Це просто певний коливальний тон, який виштовхує воду з решіток динаміків», — сказав він. «Не знаєте, наскільки ефективні версії сторонніх розробників для телефонів, оскільки вони, ймовірно, не ідеально налаштовані? Ми могли б перевірити».

Компанія фактично провела тестування. Шахрам Мохтарі, провідний інженер із розбирання iFixit, і Чейтон Ріттер, студент інженерного факультету, який також працює в редакційному відділі iFixit, взяли чотири телефони та намочили їх. Ми взяли iPhone 13, Pixel 7 Pro, Pixel 3 і Nokia 7.1, усі вибрані не з наукової точки зору, а тому, що це були пристрої, які я мав під рукою і хотів знищити в ім’я науки. Кожен телефон поміщався в ультрафіолетову ванну приблизно на хвилину, після чого Ріттер вийняв його, постукав по ньому, щоб випустити трохи води, відтворив одне з відео з викидом води та залишив на ніч. Наступного дня він перевірив, де ще залишилися залишки УФ-барвника, що свідчить про те, що рідина потрапила, а не вийшла.

GIF, на якому показано, як телефон опустили в ультрафіолетову ванну.
У цей зелений мул впустили чотири телефони. Для науки. Зображення: Chayton Ritter / iFixit

Результати були всюди. Pixel 7 Pro був фактично сухим, Nokia 7.1 більш-менш зіпсованим, а iPhone 13 і Pixel 3 були десь посередині. Але Мохтарі зауважив, що це не ідеально контрольовані тести: пломба телефону може змінюватися з часом або бути непомітно пошкоджена. І він, і Ріттер рішуче сказали, що незалежно від того, що рекламує виробник вашого телефону чи що ви раніше відчували, завжди є ризик намочити телефон. І з часом це стає ризикованішим.

Знімок iPhone в УФ-освітленні, на якому видно залишки води по краях.
Внутрішня частина iPhone 13 освітлена залишками рідини. (Усі зелені речі - це те місце, де потрапила рідина.) Зображення: Chayton Ritter / iFixit

Щодо ролі відео YouTube, то докази були досить очевидними. Це працює! трохи. Коли він відтворював відео на кожному телефоні, Ріттер також знімав крупним планом динаміка на кожному телефоні, і в кожному випадку з телефону відразу ж вибухнув шквал крапель. Ефект тривав недовго, але явно виділялася вода, яка інакше не виходила. 

Однак відео не було повним вирішенням проблеми. Динамік смартфона, здається, достатньо потужний, щоб виштовхнути повітря безпосередньо з динаміка, але не вирішити проблеми в інших частинах пристрою, зокрема під кнопками, портом USB або слотом для SIM-карти, які були іншими найпоширенішими плями вторгнення. І якщо він не виводив рідину під час першого вибуху, Ріттер виявив, що це здебільшого просто хлюпало краплі туди-сюди, коли динамік рухався. Отже, він каже: «Я кажу, що [відео] начебто працюють. Це не може зашкодити, але я не вважаю, що це остаточне рішення чи спосіб витягти всю рідину».

GIF, на якому показано, як краплі води вилітають із динаміка смартфона.
Сплеск води відбувається відразу, коли починається дзижчання, але потім досить швидко припиняється. Зображення: Chayton Ritter / iFixit

Можливо, тому такі компанії, як Apple і Samsung, не пропонують відведення води як функцію для своїх телефонів, тоді як вони пропонують для своїх розумних годинників. «У годиннику менше пустот і отворів, ніж у телефонах, що дає змогу створювати так, щоб вода витікала з цих порожнин», — каже Мохтарі. «У телефоні динаміки розташовані внизу та зверху телефону, що означає, що ви не можете дістатися до таких порожнин, як слот SIM-карти. Просто неможливо виштовхнути воду з цих порожнин».

Хороша новина для душових скролерів полягає в тому, що телефони справді стають більш водостійкими: три з чотирьох телефонів, протестованих Ріттером, усе ще працювали нормально, а на найновішому з них, Pixel 7 Pro, взагалі не було рідини. Погана новина полягає в тому, що немає гарантії, що вони залишатимуться водостійкими назавжди. І справді погана новина полягає в тому, що якщо ви приймаєте душ із телефоном, ви ще більше спокушаєте долю. «Я не знаю, що ще міститься в шампуні, — каже Ріттер, — але він, ймовірно, більш провідний — дуже рідко ви отримуєте абсолютно свіжу воду всередині свого iPhone».

Тому, звичайно, додайте в закладки відео про вигнання води та завантажте його на випадок надзвичайної ситуації. Приєднуйтеся до спільноти «Звук для видалення води з динаміка телефону (ГАРАНТОВАНО)», де, здається, кожен вболіває за виживання пристроїв один одного. Але не надто довіряйте цьому. Кожен, з ким я спілкувався, давав одну й ту саму пораду: просто тримайте телефон подалі від душу.

Источник материала
loader
loader