Вчені знайшли рослинне джерело вітаміну В12
Вчені знайшли рослинне джерело вітаміну В12

Вчені знайшли рослинне джерело вітаміну В12

Міжнародна група вчених під керівництвом Асафа Цахора, засновника та академічного директора Програми сталого розвитку та клімату Авірам в Ізраїльському університеті Райхмана, розробила метод отримання вітаміну B12 зі спіруліни. Це відкриття може суттєво підвищити харчову цінність рослинних аналогів молока та м’яса. Про це повідомляє newfood, пише agronews.ua.

Спіруліна, яка здобула популярність як суперфуд, виявилася дійсно перспективним інгредієнтом для виробництва вітаміну B12, говорять науковці. 

У дослідженні, проведеному вченими з Ісландії, Данії, Австрії та Великобританії, було продемонстровано, що за допомогою біотехнологій можна культивувати спіруліну в умовах фотосинтетичного контролю. Це дозволяє отримувати вітамін B12 у високих концентраціях – 1,64 мкг на 100 грамів. Приблизно така ж концентрація спостерігається у яловичині

Інновація може бути використана для виробництва збагачених альтернативних продуктів, таких як рослинне молоко та м’ясо.

Вітамін B12, або кобаламін, є важливим мікроелементом для організму людини, який підтримує функції нервової системи та утворення червоних кров’яних клітин. Однак організм не здатен самостійно виробляти цей вітамін, а його основними джерелами є продукти тваринного походження. 

При цьому недостатність B12 може викликати серйозні проблеми зі здоров’ям, такі як анемія, втрата пам’яті та пошкодження нервів.

Спіруліна може заповнити дефіцит B12 у рослинних продуктах без шкоди для довкілля.

Новий метод дозволяє отримувати активний вітамін B12 безпосередньо із водоростей. А це відкриває шлях до створення більш збалансованих рослинних дієт. Хоча вчені погоджуються, що досі існують деякі труднощі, пов’язані з адаптацією смаку та текстури спіруліни до різних страв.



Перегляди: 0
Источник материала
loader
loader