Австралія штрафуватиме соцмережі за неспроможність запобігти поширенню неправдивої інформації
Австралія штрафуватиме соцмережі за неспроможність запобігти поширенню неправдивої інформації

Австралія штрафуватиме соцмережі за неспроможність запобігти поширенню неправдивої інформації

Уряд змусить технологічні платформи встановлювати кодекси поведінки. В іншому випадку регулятор встановить власний стандарт та штрафуватиме компанії за невідповідність.

Уряд Австралії штрафуватиме інтернет-платформи на суму до 5% їхнього світового доходу за неспроможність запобігти поширенню хибної інформації в інтернеті. Про це пише Reuters.

Уряд заявив, що змусить технологічні платформи встановлювати кодекси поведінки, що регулюватимуть запобігання поширенню небезпечної брехні. Якщо ж компанії цього не зроблять, регулятор встановить власний стандарт та накладатиме штраф за невідповідність.

Законопроєкт спрямований проти неправдивого контенту, який «завдає шкоди доброчесності виборів або громадському здоров’ю, закликає до засудження групи чи травмування людини або загрожує ключовій інфраструктурі чи екстреним службам». Ця ініціатива є частиною широкомасштабних регулятивних заходів з боку Австралії.

«Місінформація (несвідомі помилки та подання неточних або перекручених фактів, — ред.) та дезінформація становлять серйозну загрозу безпеці та добробуту австралійців, а також нашій демократії, суспільству та економіці. Нічого не робити і дозволити цій проблемі нагноюватися — це не варіант», — заявила міністерка зв’язку Мішель Роуленд.

У 2023 році початкову версію законопроєкту розкритикували за те, що вона надала Управлінню зв’язку та медіа Австралії занадто багато повноважень визначати, що є місінформацією та дезінформацією. За словами Мішель Роуленд, у новому законопроекті зазначено, що медіарегулятор не матиме повноважень примусово видаляти окремі фрагменти вмісту або облікові записи користувачів.

Нагадаємо, напередодні прем'єр-міністр Австралії Ентоні Альбанезе заявив, що уряд Австралії подасть на розгляд чинного парламенту законопроєкт, що впровадить мінімальний вік для користування соціальними мережами. Заява одразу викликала бурхливу дискусію серед австралійських виборців. Частина ініціативу підтримали, інші вважають, що це прерогатива батьків та опікунів.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Теги по теме
Соцсети Австралия
Источник материала
loader
loader