Не такі, як ми їх знаємо: який вигляд має гігантський слимак-ненажера – метр у довжину і 18 кіло
Не такі, як ми їх знаємо: який вигляд має гігантський слимак-ненажера – метр у довжину і 18 кіло

Не такі, як ми їх знаємо: який вигляд має гігантський слимак-ненажера – метр у довжину і 18 кіло

Представники цього виду не живуть на суші – їхні стародавні предки вважали за краще залишитися у воді й стати ненажерливим морським хижаком. Який вигляд має найбільший равлик у світі – дивіться далі!

Гігантський равлик-трубач: що треба знати

Нещодавні дослідження показали, що найдавнішим предком молюсків, ймовірно, був невеликий плаский слимак, прикрашений шипастою бронею. З часом ця різноманітна група тварин зазнала значних змін у будові тіла, що призвело до появи великої кількості видів. Вони варіюються від крихітних істот, які можуть пролізти у вушко голки, до найбільших у світі молюсків, які можуть бути завбільшки з бордер-коллі.

Австралійський равлик-трубач офіційно визнаний найбільшим равликом у світі, а також найбільшим черевоногим молюском з черепашкою. Ця істота має яскраво-жовті ноги і масивну мушлю, яка може досягати довжини до 91 сантиметра і важити до 18 кілограмів.

Черепашка Syrinx aruanus у Музеї Природничих наук Хьюстона
Черепашка Syrinx aruanus у Музеї Природничих наук Хьюстона / Фото Flickr

Польові спостереження та аналіз фекалій показали, що австралійський равлик-трубач харчується переважно великими поліхетами, зокрема такими видами, як Polyodontes, Loimia та Diopatra. Примітно, що цих жуйних равликів спостерігали на мулистих піщаних мілинах затоки Уітналл-Бей у Західній Австралії у 2000 році.

Ми помітили, що в деяких особин хоботки були вставлені у великі трубки поліхет, в інших вони розташовувалися над великими порожніми трубками поліхет, а в інших випадках сиринкси спочивали в поглибленнях в осаді,
– казали автори дослідження 2000 року.

Вчені зафіксували у деяких видів молюсків максимальну довжину трубки 57 сантиметрів. Цей довгий висувний хоботок відіграє вирішальну роль у їхній харчовій поведінці, зокрема, у споживанні черв'яків. Дослідники відзначили, що деякі з цих молюсків здатні подовжувати свою трубку на дивовижні 25 сантиметрів, щоб отримати доступ до здобичі.

Як використовують австралійські мушлі трубачів: дивіться відео

До слова, австралійські мушлі трубачів колись використовувалися для транспортування води та як труби. Ці характерні порожні мушлі цінують за їх унікальне історичне значення та естетичну привабливість.

Теги по теме
исследование
Источник материала
loader
loader