В Україні запустили інтерактивну «Бібліотеку пам’яті»
В Україні запустили інтерактивну «Бібліотеку пам’яті»

В Україні запустили інтерактивну «Бібліотеку пам’яті»

В інтерактивній галереї викладають збережені на фото та відео спогади українських сімей, змушених евакуюватися через російські обстріли та руйнування.

В Україні онлайн запустили «Бібліотеку пам’яті»  інтерактивну галерею, що зберігає найцінніші спогади українських сімей, які були вимушені евакуюватися з рідних міст через постійні обстріли та руйнування під час повномасштабного російського вторгнення в Україну. Проєкт створений у межах благодійної ініціативи Zberezhemo від гуманітарної організації IAC ISHR та сервісу з оцифрування спогадів Memory Box.

У громадській організації IAC ISHR розповіли, що ідея проєкту виникла, коли серед звичних запитів на гуманітарну допомогу почали отримувати заявки на збереження важливих пам’ятних спогадів: фотографій, відеокасет, альбомів, дитячих малюнків, фотоплівок, адже ці спогади є джерелом сили і мотивації для людей та частиною їхньої ідентичності.

Коли кількість таких запитів стала зачною, директор ГО Антон Алєксєєв звернувся до засновників проєкту Memory Box Володимира Ляхова та Антона Швеця. Вони спільно заснували ініціативу «Збережемо».

«"Збережемо" — спільна ініціатива Memory Box та IAC ISHR. Працюючи з людьми у вразливих регіонах ми зрозуміли, що часто вони бажають вберегти саме свою історію, заховану у старих фото, відеокасетах чи дитячих малюнках. Спогади для них — потужне джерело сили та підтримки. Тож ми зрозуміли… ми зобов’язані допомогти. — повідомлено на сторінці «Бібліотеки пам’яті» — Ми запропонували людям оцифрувати, оживити та зберегти їх сімейні архіви. А з тих матеріалів, якими вони побажали поділитись, ми створили бібліотеку. Тут немає книжок, немає полиць чи каталогів, але, як і у будь-якій іншій бібліотеці, тут можна обережно взяти та з повагою дослідити живі спогади».

За словами організаторів, ще залишилося багато нереалізованих запитів щодо оцифрування і збереження сімейних архівів. Ініціатива існує за підтримки донаторів, всі охочі можуть долучитися до неї на сайті проєкту, щоб разом продовжити його життя та зберегти родинні спогади якомога більшої кількості людей.

В Україні запустили інтерактивну «Бібліотеку пам’яті» - Фото 1

Фото: проєкт "Збережемо" зі створення інтерактивної галереї спогадів евакуйованих від російського вторгнення українських сімей

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Источник материала
Упоминаемые персоны
loader
loader