Міжнародне розслідування про кремлівську фабрику фейків проводили журналісти з 13 країн
Міжнародне розслідування про кремлівську фабрику фейків проводили журналісти з 13 країн

Міжнародне розслідування про кремлівську фабрику фейків проводили журналісти з 13 країн

Як розповів співавтор матеріалу Максим Савчук, проєкт ініціював німецький журналіст Йорґ Шмітт, який хотів дослідити діяльність Віктора Медведчука та його зв`язки з німецькими праворадикалами.

Один зі співавторів розслідування проєкту «Схеми» про російську «Агенцію соціального дизайну» Максим Савчук поділився із «Детектором медіа» деталями про роботу над матеріалом.

Як розповів Максим, ініціатором проєкту був німецький журналіст Йорґ Шмітт

Від початку він мав ідею зробити розслідування про пов’язані з Віктором Медведчуком пропагандистський ресурс Voice of Europe і організацію «Другая Украина», а також знайти додаткові докази фінансування праворадикальних партій в країнах Євросоюзу російськими грошима. Зокрема, він хотів більше дослідити діяльність самого Медведчука і його зв`язки з партією «Альтернатива для Німеччини».

Савчук розповів, що погодився долучитися до цієї роботи як український журналіст, який опублікував багато розслідувань про Віктора Медведчука і написав книжку про його діяльність.

«Йорґ створив групу у месенджері, поступово долучаючи туди журналістів з європейських видань. На якомусь етапі там було вже 37 журналістів. Ми збиралися раз на тиждень на спільний кол, думали над тим, що ми можемо дістати і де. Це тривало декілька місяців. Ми діставали якісь цікаві документи і свідчення, однак їх було недостатньо для великої історії», — розповів Максим.

За його словами, на певному етапі Шмітт поділився файлами, які отримав від своїх джерел, які втім потребували верифікації, оскільки джерело погодилося допомагати лише на правах анонімності. «Тобто першим завданням було перевірити, чи ці файли дійсно звідти — з "АСД", другим завданням — уже безпосередньо дослідити зміст файлів, тобто аналітика», — каже Максим.

Він пояснив, що кожна із залучених до розслідування редакцій досліджувала ті аспекти і контексти, які стосуються їхньої країни. «Тому, коли читач хоче більше дізнатися про те, як команда Іллі Гамбашидзе впливає, наприклад, на процеси у Польщі, варто прочитати матеріал на Frontstory, якщо вплив у Німеччині — Süddeutsche Zeitung, і так далі», — каже журналіст.

Загалом до розслідування долучидося 13 медіа з 13 країн, які синхронно опублікували свої матеріали 16 вересня (за лінками):

Як повідомляв «ДМ», журналісти проаналізували витік внутрішніх документів організації «Агенція соціального дизайну» («АСД»), афілійованої з Кремлем. Вони з’ясували, що «АСД» намагається впливати на громадську думку та політичні процеси в усьому світі, щоби підготувати на Заході ґрунт для споживання російського наративу і посилити існуючі соціальні конфлікти.

Близько сотні «фахівців» працюють над декількома дезінформаційними кампаніями в різних країнах одночасно. Зокрема, за допомогою карикатур та інтернет-мемів, фейкових новин, які потім поширюють боти та фейкові акаунти в соцмережах. Основними цілями інформвійни є Німеччина, Франція, Ізраїль та Україна. 

Згідно з документами, ця організація стоїть і за запуском, і за розкруткою «політичного руху» Медведчука «Другая Украина».

Західні спецслужби вважають, що його агентство працює від імені адміністрації президента РФ та безпосередньо на Володимира Путіна та його війну.  Цю фабрику фейків курує особисто заступник голови адміністрації президента Путіна — Сергій Кірієнко.

Від України участь у розслідуванні взяв проєкт «Схеми» («Радіо Свобода»). Автори Максим Савчук та Анна Миронюк з’ясували, що російська «Агенція соціального дизайну» на замовлення Кремля активно використовує непрості стосунки президента України Володимира Зеленського з його попередником Петром Порошенком, ексголовнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним та чинним мером Києва Віталієм Кличком для поляризації суспільства та дестабілізації політичної ситуації в Україні.

Читайте детальніше: 

  • Німецькі журналісти разом із міжнародними медіа-партнерами проаналізували цілі та методи «машини брехні Путіна»
  • Розслідування про кремлівську фабрику фейків в деталях викриває, як створювалась дезінформація про війну в Україні
  • На замовлення Кремля: Російська «Агенція соціального дизайну» використовує протистояння Зеленського з внутрішніми опонентами для розколу України, – «Схеми»

Колаж: «Схеми»/«Радіо Свобода»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Польща Германия Израиль расследование Венгрия Чехия Нидерланды Австрия Бельгия
Источник материала
loader
loader