Зеленський вшанував у Бабиному Яру пам'ять жертв масових розстрілів
Зеленський вшанував у Бабиному Яру пам'ять жертв масових розстрілів

Зеленський вшанував у Бабиному Яру пам'ять жертв масових розстрілів

Президент Володимир Зеленський у Києві взяв участь у вшануванні пам’яті жертв Бабиного Яру.

Як передає Укрінформ, відповідне відео із церемонії вшанування, яка відбулася на території Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр», глава держави оприлюднив у Телеграмі.

«Ми не можемо забувати про такі часи, страшні часи фашизму й нацизму. Маємо про це нагадувати всім, згадувати не лише в Україні, а нагадувати всім, хто за кордонами нашої держави, що такі страшні часи не можуть повернутися знову, - сказав Зеленський у своєму виступі.

Зеленський вшанував у Бабиному Яру пам'ять жертв масових розстрілів - Фото 1 Президент ушанував пам’ять жертв Бабиного Яру / Фото: Офіс Президента

Глава держави також відзначив вагомий внесок країн-союзників та єврейського народу в перемогу над нацизмом.

Зеленський поставив лампадку біля пам’ятника «Менора» у Бабиному Яру в Києві.

У церемонії вшанування пам’яті розстріляних євреїв та інших жертв нацистів також узяли участь керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, міністр культури та стратегічних комунікацій Микола Точицький, рабини й посли.

Як повідомлялося, у неділю, 29 вересня, в Україні вшановують пам’ять жертв трагедії у Бабиному Яру. В 1941 році упродовж двох днів, 29-30 вересня, в окупованому нацистами Києві був проведений перший масовий розстріл беззбройного цивільного населення.

Загалом із 29 вересня по 11 жовтня 1941 року есесівці вбили майже все єврейське населення міста – понад 50 тис. чоловіків, жінок, дітей. Тільки в перші два дні було вбито майже 34 тис. людей, а 1, 2, 8 і 11 жовтня розстріляли ще близько 17 тис. осіб.

Загалом за роки Другої світової війни у Бабиному Яру, за різними оцінками, вбито 100-150 тис. людей – євреїв, ромів, караїмів, радянських військовополонених, учасників українського націоналістичного руху опору, пацієнтів психіатричної клініки та представників інших національних чи соціальних груп, яких окупанти вважали «зайвими».

Теги по теме
Владимир Зеленский
Источник материала
loader
loader