Чи всі наші лікарі так роблять? Мікробіолог пояснила навіщо медикам одноразові рукавички
Чи всі наші лікарі так роблять? Мікробіолог пояснила навіщо медикам одноразові рукавички

Чи всі наші лікарі так роблять? Мікробіолог пояснила навіщо медикам одноразові рукавички

В Україні та Західних країнах різниться ставлення до використання медичних рукавичок. Якщо в Україні медики вважають, що рукавички в першу чергу варто використовувати для їхнього захисту – то за кордоном думка протилежна. Про це в інтерв’ю «Главкому» розповіла Олена Мошинець, кандидатка біологічних наук, старша наукова співробітниця Інституту молекулярної біології і генетики НАН України.

«Медичні працівники  вважають, що рукавички – це для їхнього захисту. У той час як на Заході рукавички – це те, що захищає пацієнта від госпітального середовища. І змінювати рукавички лікар має обов’язок перед кожним новим пацієнтом. Чи всі наші лікарі так роблять?» – зауважує мікробіологиня.

За її словами, за кордоном з госпітальними інфекціями дуже суворо боряться. Хоч такі інфекції там теж існують, але ймовірність «підчепити» їх – інша.

«І в лікарні десь в Європі діє дуже суворий інфекційний контроль, дуже добре все стерилізується, змінюється, контролюється, висівається, тоді як в Україні це просто ігнорують. Перш за все, в наших лікарнях немає розуміння, що такий контроль взагалі потрібен», – пояснила фахівчиня. Мошинець додала, що в Україні все починається «від нерозуміння того, що рукавички слід  змінювати перед ліжком кожного хворого». 

Мікробіологиня пояснює: «Якщо в них (у Європі - ред.) трапляється пацієнт з резистентністю до класичних антибіотиків, то вони використовують нові, яких в нас немає. І ці нові антибіотики більш-менш ефективні при резистентних європейських штамах. Але українські штами «зламали» вже й останній суперновий антибіотик – цефідерокол».

Між тим, світова преса б’є на сполох: Україна стала розсадником антибіотикорезистентних інфекцій. The Sunday Times опублікувала матеріал із заголовком «Війна в Україні виявила супербактерії, що мутували, і здатні протистояти антибіотикам». У матеріалі, зокрема, йдеться про дослідження професора клінічної бактеріології Лундського університету, під час якого науковець перевірив зразки від 141 пацієнта, які проходили лікування в українських клініках.

Источник материала
loader
loader