Росія збільшить фінансування програм з ізоляції інтернету та створить «національний месенджер», який замінить WhatsApp
Росія збільшить фінансування програм з ізоляції інтернету та створить «національний месенджер», який замінить WhatsApp

Росія збільшить фінансування програм з ізоляції інтернету та створить «національний месенджер», який замінить WhatsApp

У проєкті бюджету РФ на 2025-2027 роки вперше з'явилася стаття про «мережевий суверенітет».

Російська влада збільшить фінансування програм з ізоляції Інтернета та з просування у ньому своїх «духовних цінностей». Про це повідомляє видання РІА Південь, на думку якого жителів РФ і тимчасово окупованих територій України готують до справжньої залізної завіси.

За інформацією видання, ці програми прописано окремими рядками в бюджеті. У проєкті бюджету на 2025-2027 роки вперше з'явилася стаття про «мережевий суверенітет». 30 млрд рублів буде виділено як субсидію радіочастотній службі, підконтрольній Роскомнадзору із формулюванням «з метою досягнення результатів федерального проєкту, спрямованих на забезпечення мережевого суверенітету».

Раніше бюджетні кошти на підготовку російського інтернету до ізоляції йшли через проєкт «Інформаційна безпека» програми «Цифрова економіка РФ», пише РІА Південь.

У середньому цей проєкт отримував близько 7 млрд рублів на рік. Тепер же  завдання «забезпечення мережевого суверенітету» буде виділено в окрему статтю бюджету, а його фінансування буде збільшено до 10 млрд рублів щорічно. 

«Окупанти готові на все, щоб максимально ізолювати мешканців окупованого Мелітополя та власних громадян від зовнішнього світу, адже основну небезпеку для них несе саме «відкритий» зовнішній світ, де немає кремлівської цензури та пропаганди», - зазначає видання.

А для такого обмеження, йдеться у публікації, слід заблокувати ресурси VPN, чим і займаються росіяни. Протягом наступних п'яти років (з 2025 по 2030-й) на оновлення системи блокування ресурсів Роскомнагляд витратить 58,97 млрд рублів із федерального бюджету - левову частку коштів, запланованих на весь федеральний проєкт (68,77 млрд рублів).

Крім того, російська платформа ВКонтакте планує розробити єдиний «національний месенджер», який замінить WhatsApp. Передбачається, що він буде створений на основі месенджера «ТамТам» від Mail. Ru Group.

Спочатку як заміну WhatsApp керівництво корпорації розглядало «VK Мессенджер» як «єдиний православний месенджер», який і замінить західний продукт після його можливого блокування, але його показники виявилися занадто слабкими.

Нагадаємо, наприкінці лютого — на початку березня 2022 року в Росії заблокували фейсбук та інстаграм, уповільнили доступ до твітера і стали погрожувати блокуванням ютуба. Про те, як  російська влада почала зачищати інфопростір від глобальних соцмереж, читайте у нашому дослідженні Православний «Росграм», поламаний Rutube і млявий клон тіктока. Чим Росія намагається замінити глобальні соцмережі

Фото: з відкритих джерел

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Теги по теме
оккупация
Источник материала
loader
loader