Нобелівську премію з фізики 2024 року присудили за прорив у сфері ШІ здійснений ще у 1982 році
Нобелівську премію з фізики 2024 року присудили за прорив у сфері ШІ здійснений ще у 1982 році

Нобелівську премію з фізики 2024 року присудили за прорив у сфері ШІ здійснений ще у 1982 році

Престижну нагороду отримали Джон Гопфілд (John J. Hopfield), американський фізик, професор Прінстонського університету, та Джеффрі Гінтон (Geoffrey E. Hinton), британський комп'ютерний науковець, професор Університету Торонто, Канада, за їхній значний внесок у створення основ сучасного машинного навчання.

За що саме отримали нагороду науковці

  • Ключовий внесок Джона Гопфілда датується 1982 роком, коли він винайшов асоціативну нейронну мережу. Ця форма нейронної мережі дозволяє зберігати і знаходити зображення та інші шаблони даних, революціонізуючи спосіб обробки інформації.
  • Джеффрі Е. Гінтон, який вважається одним із провідних науковців у галузі штучного інтелекту, розробив методи, що дозволяють машинам самостійно ідентифікувати та витягувати ключові властивості з даних, наприклад, розпізнавати елементи на зображеннях.

Їхня робота не лише сформувала сферу штучного інтелекту, а й мала глибокі наслідки для різних галузей, від охорони здоров'я до автономних систем.

У заяві Шведської королівської академії лауреатів відзначили за застосування інструментів фізики для вирішення проблем, що лежать в основі машинного навчання – галузі, яка продовжує формувати технологічний прогрес у сучасному світі.

Спадщина Нобелівської премії з фізики

Нобелівську премію заснував Альфред Нобель, шведський хімік, інженер і винахідник, найбільш відомий як творець динаміту. У своєму заповіті, написаному в 1895 році, Нобель присвятив більшу частину своїх статків заснуванню серії премій для осіб або організацій, які принесли найбільшу користь людству.

На мотивацію Нобеля заснувати премію вплинув передчасний некролог в якому його називали "торговцем смертю" через винахід динаміту. Ці роздуми над спадщиною, яку він залишає після себе, наштовхнули його на створення премій, якими відзначають досягнення в галузі фізики, хімії, фізіології або медицини, літератури та сприяння миру.

Нобелівська премія з фізики, вперше була присуджена в 1901 році. Тоді вона вшановувала найвидатніших вчених в історії, включаючи Альберта Ейнштейна, Марі Кюрі, Макса Планка та Нільса Бора.

Протягом багатьох років премія відзначала трансформаційні дослідження в галузі квантової механіки, ядерної фізики, астрофізики та інших наук.

Теги по теме
Техно
Источник материала
loader