Що в прицілі головного кадировця Росії: дайджест пропаганди за 10 жовтня 2024 року
Що в прицілі головного кадировця Росії: дайджест пропаганди за 10 жовтня 2024 року

Що в прицілі головного кадировця Росії: дайджест пропаганди за 10 жовтня 2024 року

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 10 жовтня 2024 року.

Оригінал публікації на сайті «Центру стратегічних комунікацій» за посиланням

  1. Жодних розмінів територій на гарантії безпеки.
  2. Африканки «вирощують» вбивчу «герань».
  3. Чи відправлять Колбасникову до «ДНР».
  4. Київ передає привіт путінським «авторитетам».

Жодних розмінів територій на гарантії безпеки

Італійська газета Corriere Della Sera написала про нібито готовність президента Володимира Зеленського до заморожування війни по лінії фронту в обмін на гарантії безпеки України. Цю публікацію підхопило багато ЗМІ.

Але радник президента з комунікації Дмитро Литвин заявив, що «це неправда. У нас є "формула миру", де абсолютно чітко вказано, як Україна бачить справедливий мир, і саме на такій основі тривають переговори з партнерами щодо посилення позицій України. План перемоги, який буде представлений Британії, Франції, Італії та Німеччині, є інструментом, щоб підштовхнути ситуацію до реалізації Формули миру», — пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У чому полягає ілюзія «хибного миру» для України

НАСПРАВДІ ж «немає жодних концепцій «території в обмін на гарантії безпеки». Чи будь-яких інших «розмінних форматів». Тому що без програшу РФ не існує жодних дієвих гарантій безпеки й ніхто не погодиться їх видати. З тієї простої причини, що й сьогодні є надто багато стримувальних чинників, щоб просто забезпечити належну ресурсну підтримку України. РФ продовжить експансію, збільшивши її обсяги й усвідомлюючи, що не буде жодної підсумкової відповідальності за масові злочини й ніхто безпосередньо не втручатиметься, навіть якщо Росія вирізатиме тисячами цивільне населення. Залишимо осторонь нелогічні ілюзії та невиправдані сподівання», — також нагадує радник глави ОПУ Михайло Подоляк.

Україна не розглядає можливість зупинення бойових дій в обмін на західні гарантії, — заявив і сам Зеленський на зустрічі з президентом Франції Макроном. «Це не є темою наших дискусій, жодного перемир’я, ми не хотіли про це говорити. Я бачив у ЗМІ щось таке. Росія багато працює зі ЗМІ, з цією інформацією, тому тут усе зрозуміло», — додав Президент України.

Африканки «вирощують» вбивчу «герань»

У Кривому Розі російський дрон влучив у п’ятиповерхівку, внаслідок чого постраждала 82-річна жінка. Відео, як «шахед» потрапляє в житловий будинок широко розійшлося в Мережі. Це є яскравою ілюстрацією того, що Росія не припинить удари по мирному населенню і виготовлення зброї для цих ударів. 

Особливий цинізм ситуації в тому, що «шахед», який ледь не вбив стареньку у Кривому Розі, можливо, збирала також жінка — у далекому Татарстані.

Що в прицілі головного кадировця Росії: дайджест пропаганди за 10 жовтня 2024 року - Фото 1

Видання Associated Press розповіло, як НАСПРАВДІ налагоджена терористична співпраця «Герані» та «Shahed». РФ вже давно почала вербування іноземців і студентів на новий завод в Алабузі, що розташований в Татарстані. Особливий попит мають дівчата 18–22 років з Африки, Азії та Латинської Америки. 

Реклама в соцмережах обіцяла їм безплатний квиток на літак, гроші та «пригоду в далекій Європі». Для цього їм потрібно лише пройти комп’ютерну гру і тест на знання російської мови зі 100 слів. А по прибуттю на місце вони дізнались, що збиратимуть дрони для вбивства українців. Зараз на заводі в Алабузі близько 200 африканок, які працюють разом зі студентами місцевих ПТУ, деяким із яких лише 16 років. Їхня чисельність з менше ніж 900 осіб у 2023 році вже зросла до понад 2600 працівників.

Дівчата їдуть з Уганди, Руанди, Кенії, Південного Судану, Сьєрра-Леоне, Нігерії, Шрі-Ланки тощо. При цьому вони скаржаться на постійне спостереження за ними на роботі та в гуртожитку, невиконання обіцянок щодо зарплати (їм платять заледве $500 замість $700), роботу з їдкими хімікатами тощо. Близько 90% з них працюють над виготовленням частин БПЛА, «яке не вимагає особливих навичок». 

«Дії Росії потенційно відповідають критеріям торгівлі людьми, якщо вербування є шахрайським, а метою — експлуатація», — заявила з цього приводу представниця Верховного комісара ООН з прав людини Равіна Шамдасані, адже РФ є учасником відповідної Конвенції ООН проти транснаціональної організованої злочинності.

Чи відправлять Колбасникову до «ДНР»

9 жовтня прокремлівській активістці Олені Колбасниковій заборонили в’їзд до Німеччини, де вона мешкала ще з 1990-х. Адміністрація міста Кельн анулювала її посвідку на проживання. Крім того, їй разом з чоловіком Ростиславом Теслюком (який свого часу змінив ім’я і став Максом Шлундом), також заборонили в’їжджати до ФРН та країн ЄС у найближчі 20 років.

Що в прицілі головного кадировця Росії: дайджест пропаганди за 10 жовтня 2024 року - Фото 2

НАСПРАВДІ ж уродженка Дніпра Колбасникова — найвідоміше обличчя проросійських акцій у Німеччині. Торік суд Кельна оштрафував її на 900 євро за публічне схвалення війни в Україні. У 2022 році вона організувала найбільший у ФРН автопробіг на підтримку РФ, брала участь в організації інших акцій, зокрема, 6 травня 2023 року, коли у своїй промові стверджувала, що Росія не є агресором, а лише допомагає покласти край війні в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чотири німецькі питання до російської дезінформації

Наприкінці березня у Колбасникової відбувся обшук за підозрою в зборі грошей і речей для підтримки російської армії на Донбасі. Восени 2022 року вона із чоловіком відвідала окуповану частину Донбасу, де передала росіянам різне спорядження та засоби зв’язку.

Колбасникова закликала мешканців ФРН вступати до лав ПВК «Вагнер» і публічно демонструвала символ Z. (У Німеччині, нагадаємо, це заборонено — як і георгіївські стрічки, прапори СРСР та «ДНР»).

Свого часу Колбасникова казала, що хоче отримати паспорт Росії. Можливо, тепер їй його нададуть і відправлять у «ДНР», яку вони разом із чоловіком так палко підтримували, перебуваючи у затишній і комфортній Німеччині. 

Цікава, до речі, була б практика, адже таких «колбасникових» по всьому світу вистачає — включно з «отаманом австралійського козацтва» Бойковим.

Київ передає привіт путінським «авторитетам»

І наостанок про Кадирова, який напередодні опублікував відео, зняте на нараді з командирами й начальниками силового блоку Чечні. Окрім всього, під час свого виступу він оголосив «кровну помсту».

Що в прицілі головного кадировця Росії: дайджест пропаганди за 10 жовтня 2024 року - Фото 3

НАСПРАВДІ в перекладі з чеченської (а Кадиров виступав цією мовою) глава регіону РФ фактично публічно пригрозив вбивством аж цілому сенатору Ради Федерації РФ, двом депутатам Держдуми та їхнім родичам. А все через спробу рейдерського захоплення (цілком у стилі 1990-х — зі стріляниною й загиблими в центрі Москви) центрального офісу найбільшого російського маркетплейса Wildberries.

Цікаво, що офіційний телеканал «Грозный» промовчав про погрози Кадирова. Натомість їх процитував цілий федеральний ТАСС, який спеціально переклав його спіч — і це дуже промовистий знак.

Проєкт «Агентство» нагадав, що Кадиров свого часу особисто заборонив практику кровної помсти в Чечні. У 2010 році він навіть створив спеціальну комісію з «примирення кровників», а наступного року оголосив, що «у Чечні не залишилося жодного конфлікту на ґрунті кровної помсти». Втім, через 10 років Кадиров особисто повернувся до цієї варварської практики: 

  • У 2020-му він доручив своєму поплічнику Даудову оголосити кровну помсту родичам братів Тимурзієвих — уродженців Інгушетії, убитих у Грозному під час сутички зі співробітниками ППС.
  • У 2022 році пропонував оголосити кровну помсту Володимиру Зеленському, переконуючи, що це не «пережиток середньовіччя, а єдиний і максимально дієвий інструмент стримування агресії».
  • У 2024 році (після теракту в Дагестані) він пригрозив кровною помстою сім’ям терористів. 
  • І ось нове оголошення — тепер вже впливовим особам всеросійського масштабу: Керімов входить до списку Forbes (його статки оцінюють у $10,7 млрд), а два інших є депутатами Держдуми від самої «Єдиної Росії».

Ще більш багатообіцяльною в майбутньому виглядає й наступна заява Кадирова: «Є люди, які старанно надають цьому конфлікту національного забарвлення і заявляють, що його призвідцями є кадировці. Якщо у когось є претензії до них, то нехай висловлюють їх особисто мені, оскільки я є головним кадировцем».

Що ж, оскільки стартові постріли вже пролунали, всеросійське криваве змагання між кадировцями, керімовцями та іншими путінськими «авторитетами» почалося. Але варто нагадати, Україна має  свій план щодо клану Кадирова.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
loader
loader