Shijian-19 приземлився після 2 тижнів перебування в космосі
Shijian-19 приземлився після 2 тижнів перебування в космосі

Shijian-19 приземлився після 2 тижнів перебування в космосі

Перший китайський супутник, який можна відновити та багаторазово використовувати, повернувся на Землю ввечері в четвер після двох тижнів експериментів на низькій навколоземній орбіті. Супутник Shijian-19 приземлився о 22:39 10 жовтня (02:39 UTC, 11 жовтня) на місці посадки Дунфен біля Центру запуску супутників Цзюцюань у пустелі Гобі. Евакуатор відкрив космічний корабель, щоб забрати його корисні вантажі.

Shijian-19 був запущений ракетою Long March 2D 27 вересня з Цзюцюань. Відповідно до заяви Національного космічного управління Китаю (CNSA), він перевозив корисні навантаження для розмноження рослин і мікроорганізмів, а також автономні, контрольовані та нові технологічні тестові корисні навантаження, корисні навантаження для космічних наукових експериментів і предмети культурного призначення. 

Місія також «перевірила технічні показники нового покоління високоефективної космічної платформи багаторазового використання та досягла різних очікуваних результатів випробувань», — заявило CNSA.

Місія також перевозить корисні вантажі з п’яти країн, включаючи Таїланд і Пакистан, згідно з заявою CNSA після запуску. 

Китай дуже зацікавлений у космічному вирощуванні сільськогосподарських культур. Вважається, що вплив космічних умов прискорює генетичні мутації, які можуть підвищити стійкість і продуктивність культур. Маючи відносно невеликі орні землі, Китай прагне збільшити врожайність сільськогосподарських культур і сільськогосподарську продукцію.

Офіційні особи з Китайської академії космічних технологій (CAST), виробника космічного корабля, представили багаторазову серію супутників Shijian, які можна відновити, ще у 2018 році. Спочатку CAST планувала близько 15 місій на період 2019-2025 років. Shijian-19, однак, була першою такою місією.

Супутник Shijian-19, вагою приблизно 3500 кілограмів, має різні конфігурації для різних вимог місії. Ця місія використовувала «короткострокову» версію, розраховану на місії тривалістю близько двох тижнів. Довгострокова конфігурація, оснащена сонячними батареями на своєму двигуні та силовому модулі, здатна залишатися на орбіті довше, підтримуючи розширені експерименти. Відновлювана частина може нести від 500 до 600 кілограмів корисного вантажу.

Місія Shijian-19 є частиною ширшої космічної програми Китаю, яка включає амбітні плани дослідження далекого космосу, низку експериментів на борту космічної станції Tiangong і досягнення в багаторазових космічних технологіях.

Новий супутник Shijian базується на попередній китайській серії Fanhui Shi Weixing («відновлюваний супутник»), вперше запущеній у 1970-х роках. Ці супутники, зокрема, використовували просочений дуб для теплового щита для входу в космічний корабель.

Китайська активність запуску

Запуск Шицзянь-19 став 46-ю орбітальною місією Китаю у 2024 році. Відтоді країна запустила новий високоорбітальний Інтернет-супутник (10 жовтня) для невідомих цілей. Запуск місії Shenzhou-19 з екіпажем наразі очікується наприкінці жовтня, хоча точна дата не повідомляється. Першою ознакою неминучого запуску буде виведення ракети-носія Long March 2F у Цзюцюань за кілька днів до запуску.

Друга партія китайських супутників мегасузір’я Qianfan/Thousand Sails може бути здійснена вже наступного тижня. За місією будуть уважно стежити з кількох причин. До них належать потенційні уламки від Long March 6A, утворені першим запуском супутника Qianfan, і видима яскравість супутників, що може створити проблеми для астрономії. Наприкінці вересня CASC повідомила, що планує провести понад 20 запусків до кінця року. 

Источник материала
loader
loader