У Києві провели акцію пам’яті журналістки Рощиної, закатованої росіянами в полоні
У Києві провели акцію пам’яті журналістки Рощиної, закатованої росіянами в полоні

У Києві провели акцію пам’яті журналістки Рощиної, закатованої росіянами в полоні

У Києві на Майдані Незалежності відбулася акція пам’яті української журналістки Вікторії Рощиної, закатованої в російському полоні.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Близько 50 небайдужих, серед яких журналісти та громадські активісти, зібралися на Майдані Незалежності, аби вшанувати пам'ять колеги та ще раз нагадати про важливість розслідування таких злочинів. Учасники акції тримали фото Вікторії та згадували її людські, професійні риси, непохитність в ухваленні рішень і те, як вона жила своєю роботою і була відкритою до людей.

У Києві провели акцію пам’яті журналістки Рощиної, закатованої росіянами в полоні - Фото 1 Акція вшанування пам'яті української журналістки Вікторії Рощиної на Майдані Незалежності / Фото: Олександр Клименко, Укрінформ

Вікторія Рощина працювала на Hromadske, публікувалася в "Українській правді" та Радіо Свобода, співпрацювала з "Цензор.нет" та іншими виданнями. У 2022 році отримала нагороду Міжнародного жіночого медійного фонду "За мужність у журналістиці".

Сьогодні українські журналісти і медійники опублікували заяву із закликом до міжнародних організацій вжити невідкладних заходів у зв'язку з убивством української журналістки Вікторії Рощиної в російському полоні.

Як повідомляв Укрінформ, Вікторія Рощина зникла безвісти 3 серпня 2023 року під час поїздки на окуповані Росією території. 27 липня 2023 року Рощина вирушила з України до Польщі й мала дістатися окупованих територій на сході України (через Росію) за три дні.

У квітні 2024 року Росія вперше підтвердила, що незаконно утримує її.

10 жовтня голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин заявив у Фейсбуці, що батько Вікторії отримав повідомлення про смерть доньки, що сталася 19 вересня.

За офіційною інформацією від російської влади, це сталося у процесі етапування з Таганрога до Москви.

Представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко повідомив, що робота щодо звільнення Вікторії з полону велася, і те, що її переводили з Таганрога до Москви, було етапом підготовки до її звільнення.

У звʼязку з інформацією про смерть журналістки у Росії кримінальне провадження, відкрите за фактом її зникнення, докваліфіковане – тепер Служба безпеки України розслідуватиме воєнний злочин, поєднаний з умисним убивством.

Станом на сьогодні ще 29 цивільних українських журналістів перебувають у полоні РФ.

Теги по теме
Киев
Источник материала
loader
loader