Комісія з журналістської етики закликає припинити тиск на журналістів та забезпечити свободу слова
Комісія з журналістської етики закликає припинити тиск на журналістів та забезпечити свободу слова

Комісія з журналістської етики закликає припинити тиск на журналістів та забезпечити свободу слова

Заявою Комісія з журналістської етики публічно звертається до Президента України Володимира Зеленського з вимогою втрутитися у ситуацію і вжити заходів для припинення тиску на роботу журналістів в Україні.

Комісія з журналістської етики заявила рішучий протест проти спроб представників влади вплинути на журналістів і обмежити свободу слова. Цього тижня незалежне онлайн-медіа «Українська правда» поширило заяву, де стверджується про системний і тривалий тиск на видання та окремих журналістів  з боку Офісу Президента.

Про цей йдеться у заяві на сайті організації.

Як стверджують автори заяви, свідченням цього є неформальна заборона посадовцям спілкуватися з журналістами видання. Чиниться тиск на потенційних рекламодавців, щоб послабити фінансове становище незалежного медіа, повідомляється в документі. Все це відбувається без будь-яких офіційних розпоряджень, в непрозорий і непублічний спосіб.

Комісія з журналістської етики висловлює свою підтримку колегам із «Української правди»  – видання, відомого своїми резонансними розслідуваннями, в тому числі дій представників чинної влади.

«Ми засуджуємо будь-яке перешкоджання законній діяльності редакцій і журналістів, вільному обміну думками та поширенню суспільно важливої інформації», — йдеться у повідомленні.

Підкреслюється, що останнім часом влада намагається втручатися у базові принципи роботи незалежних медіа, виправдовуючи це воєнним станом, потребами фронту, необхідністю дотримуватися єдиної інформаційної політики в країні під час війни. Проте обмеження рівного доступу журналістів до інформації, спроби фінансового впливу на медійників ніяким чином не допоможуть Україні перемогти ворога. Навпаки, спроби тиснути на журналістів дають негативний сигнал західним партнерам України, ускладнюють отримання військової та фінансової допомоги країні.

Заявою Комісія з журналістської етики публічно звертається до Президента України Володимира Зеленського з вимогою втрутитися у ситуацію і вжити заходів для припинення тиску на роботу журналістів в Україні. Влада має забезпечити рівний доступ до інформації всіх українських медійників, незалежно від їхньої редакційної політики, якщо ця політика не суперечить законам та Конституції України.

Незалежні медіа – частина демократичних цінностей, які відстоюють сьогодні українці.  Під час повномасштабної війни критично важливо зберігати простір для відкритої дискусії і суспільного контролю за діями влади. Здатність посадовців сприймати критику і вести конструктивний діалог із суспільством є ознакою сильної демократії. Закликаємо всі органи влади поважати принципи свободи медіа та утримуватися від будь-яких спроб тиску на журналістів.

Українські журналісти та медійні організації, які є учасниками Медіаруху, висловили рішучий протест проти все більш системних спроб тиску на незалежні медіа з боку представників державної влади. Вони закликали президента негайно припинити тиск на медіа з боку держслужбовців, гарантувати  прозорість і відкритість держорганів і надавати медіа безперешкодний доступ до інформації.

Голова парламентського комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин скерував депутатське звернення до Офісу генерального прокурора та Національної поліції через заяву «Української правди» про системний тиск з боку Офісу президента.

Фото: КЖЕ. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
loader
loader