Всеукраїнська асоціація громад презентувала законодавчі зміни щодо розвитку громад України в умовах війни
Всеукраїнська асоціація громад презентувала законодавчі зміни щодо розвитку громад України в умовах війни

Всеукраїнська асоціація громад презентувала законодавчі зміни щодо розвитку громад України в умовах війни

Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Всеукраїнська асоціація громад» сформувала та презентувала законодавчий порядок денний задля розвитку громад по всій Україні в умовах війни. Про це повідомила пресслужба асоціації, пише agronews.ua.

Зокрема, комплексний документ з переліком необхідних законодавчих змін, який напрацювала Асоціація, був представлений під час форуму «РОЗВИТОК ГРОМАД В УМОВАХ ВІЙНИ», який організовано ВАГза підтримки Програми USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) у межах проєкту «Програма підтримки продовольчої безпеки «Згуртовані громади».

Цей захід став початком для обговорення документу з владою, а також з представниками громад. Надалі Асоціація проводитиме широкий діалог, цикл консультацій з членами Асоціації  в усіх регіонах України щодо запропонованого порядку денного законодавчих змін, які потім будуть затверджені загальними зборами Всеукраїнської асоціації громад.

84b5844e A5fb 4f31 99f3 Cea15858d67e

Так, зміни у запропонованому документі торкнулись різних напрямів:  регіональна політика, організація діяльності ОМС, матеріальне забезпечення діяльності ОМС, участь ОМС у розвитку місцевої демократії, бюджет ОМС та джерела його формування, управління природними ресурсами, агросектор як ресурсна база ОМС, освітня галузь, медична галузь.

Кожен напрям має перелік змін та відповідних законодавчих актів. Йдеться про 51 нормативно-правовий акт.

E642c079 7644 46fe A551 5bf75965b90b

«Долучився до форуму «Розвиток громад в умовах війни», зокрема обговорили представлені законодавчі пріоритети Всеукраїнської асоціації громад. Перш за все, вдячний Асоціації за ту важливу роботу, яку вони роблять. Це стосується і напряму в контексті євроінтеграції — поєднання двох суттєвих політик, а саме територіального розвитку і сільського господарства. Ми не можемо говорити про одну із них без іншої”? – зазначив Перший заступник голови Верховної Ради України  Олександр Корнієнко.

За його словами, розвиток громад — важливий розділ європейської політики. Тому маємо працювати над цим разом, наближаючись до найкращих практик і відповідного рівня ЄС і такий форум також чудова нагода почути позиції громад, провести відвертий діалог та зрозуміти актуальні питання, додав він.

Df1133d2 76f9 42bc A8a1 8fbab747fb91

Зі свого боку Голова Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк зауважила, що війна виявила силу наших громад.

«Люди об’єднуються, створюють волонтерські ініціативи, допомагають один одному та працюють над відновленням своїх міст і сіл. Це не лише про виживання, а й про відновлення і розвиток. Місцеві жителі стають активними учасниками процесів, які раніше вважалися справою лише чиновників. Однією з ключових складових розвитку громад є активізація місцевого самоврядування. Сьогодні громади можуть залучати міжнародні гранти, працювати над проектами з відновлення інфраструктури і навіть реалізовувати соціальні програми», – сказала вона.

Як зазначив Міністр аграрної політики та продовольства України Віталій Коваль, міністерство прагне чути регіони, аби постійно удосконалювати державну підтримку аграріїв.

30ee7475 8b87 4247 B97f 1a8f81fb70fb

«Ми хочемо зрозуміти, які програми ефективні, а які потрібно модернізувати та доопрацювати. Наголосив керівникам ТГ, що у кожній громаді сьогодні є внутрішні резерви, які можна використовувати у період фінансової нестабільності, спровокованої повномасштабним вторгненням ворога в Україну. Наприклад, незадіяні земельні ділянки, інвентаризацію яких необхідно провести обов’язково.  Також акцентував присутнім на підтримці малих фермерів, які працюють на їхніх територіях. Адже малі підприємства – основа економіки України. Їм також важливо допомагати перейти на ту якість продуктів, яку вимагає ЄС. Бо євроінтеграція – це незворотний процес і він значною частиною стосується аграрної сфери», – сказав він.

7606053e 4dd1 47af 97eb 39b70069c9d1
8eff6817 E555 40ff A88b 777b6fcb7a48

Зазначимо, що участь у заході взяли голови громад з усієї України, представники Мінінфраструктури, Мінагрополітики, Міндовкілля, депутати Верховної Ради України, представники Держслужби України з питань геодезії, картографії та кадастру, Держслужби геології та надр України, Держлісагентства з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації, Держагентства водних ресурсів України, Департаменту оподаткування фізичних осіб, Департаменту оподаткування юридичних осіб, експерти та консультанти.

6f5fc52e F261 407d 8116 708e4e718c49
Cfe74fd1 A25d 49a4 A26f F7c0b302c163

Зокрема, серед спікерів – Перший заступник голови Верховної Ради України Олександр КОРНІЄНКО, голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена ШУЛЯК,  Віцепрем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад та територій України Олексій КУЛЕБА,  Міністр аграрної політики та продовольства України Віталій КОВАЛЬ,  Кіптівський сільський голова Чернігівської області Володимир КУЧМА.

Також у заході взяли участь  Андрій ЗАЇКА, заступник директора Програми USAID АГРО, Людмила ШЕМЕЛИНЕЦЬ, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України, Олена КРАМАРЕНКО, Перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України,  Дмитро МАКАРЕНКО, виконуючий обов’язки голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, Василь СТРИЖАК, начальник Управління геології Державної служби геології та надр України, Валентин БАЧУРНИЙ, заступник голови Держлісагентства з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації, Ігор ГОПЧАК, заступник Голови Державного агентства водних ресурсів України, Олександр КОРЧЕВНИЙ, виконувач обов’язки директора Департаменту оподаткування фізичних осіб, Еліна ДЬОМІНА, виконувач обов’язки директора Департаменту оподаткування юридичних осіб, Еліна ДЬОМІНА, виконувач обов’язки директора Департаменту оподаткування фізичних осіб.

Також у межах заходу відбулась презентація циклу ікон «Софійський деісис» на ящиках з-під озброєнь, присвяченого загиблим під час російської агресії українським військовим.

Довідково: Проєкт “Згуртовані громади” – це допомога, спрямована на підтримку стійкості та життєздатності громад в умовах війни через своєчасну логістику товарів першої необхідності, а також ресурсів для агровиробництва.


Перегляди: 2
Источник материала
loader