Що заважає розпізнавати людські емоції
Що заважає розпізнавати людські емоції

Що заважає розпізнавати людські емоції

У 1970 психолог Пол Екман виділив шість основних емоцій – страх, гнів, відразу, радість і сум – і пов’язав їх з універсальними виразами обличчя. Недавні дослідження з використанням машинного аналізу, проведені в Токійському університеті, виявили, що світові мови по-різному описують емоції, використовуючи категорії "добрий", "поганий", "хотіти" і "любити".

Сучасні дослідження показують, що для повної інтерпретації людської поведінки необхідно враховувати не лише слова та міміку, але й контекст ситуації.

Нове дослідження емоцій

Фахівці з Рурського університету в Німеччині запропонували нову концепцію розпізнавання емоцій як елемент складнішого процесу формування загального враження про людину.

Їхнє дослідження, опубліковане в журналі Philosophy and Phenomenological Research, стверджує, що точне сприйняття емоцій пов’язане з фізичними та культурними особливостями і контекстом.

Що впливає на розпізнання емоцій

Автори дослідження підкреслюють, що на емоційне сприйняття впливає безліч факторів, таких як етнічне походження, вік, стать, одяг, привабливість, жести та пози. Також важливий контекст, у якому перебуває людина. Часто не потрібно навіть бачити обличчя, щоб зрозуміти емоцію, наприклад, людину, на яку нападає собака, можна ідентифікувати як налякану, навіть спостерігаючи зі спини.

Емоції також асоціюються з соціальним статусом і гендерними очікуваннями. Наприклад, страх частіше приписується жінкам, тоді як гнів – чоловікам. Лікарів часто сприймають як неемоційних, що впливає на інтерпретацію їхньої міміки. Крім того, фізичні особливості, такі як паркінсонічне обличчя, можуть спотворювати сприйняття емоцій.

Розуміння того, як люди спотворюють сприйняття емоцій, важливе не лише для психологів, але й для розробників AI-моделей. Сучасні алгоритми часто фокусуються на аналізі обличчя, проте це далеко не єдине джерело інформації про стан людини.

Теги по теме
Психология
Источник материала
loader