Премію імені Сахарова у 2024 році здобули лідери опозиції Венесуели
Премію імені Сахарова у 2024 році здобули лідери опозиції Венесуели

Премію імені Сахарова у 2024 році здобули лідери опозиції Венесуели

У Європарламенті зауважили, що премія символізує визнання Марії Коріни Мачадо як лідерки демократичних сил Венесуели, а Едмунда Гонсалеса — як обраного президента країни.

Премію імені Андрія Сахарова «За свободу думки» у 2024 році отримали лідери опозиції Венесуели — Марія Коріна Мачадо та її соратник, колишній кандидат у президенти Едмундо Гонсалес. Про це повідомили на сайті Європейського парламенту.

«Премія Сахарова за свободу думки 2024 року присуджується Марії Коріні Мачадо та обраному президенту Едмундо Гонсалесу Уррутія за їх хоробру боротьбу за відновлення свободи та демократії у Венесуелі. У своєму прагненні до справедливого, вільного та мирного переходу влади вони безстрашно відстоювали цінності, які так дорогі мільйонам венесуельців та Європейському парламенту: справедливість, демократія та верховенство права», — сказала президентка Європарламенту Роберта Метсола.

У Європарламенті зауважили, що премія символізує визнання Марії Коріни Мачадо як лідерки демократичних сил Венесуели, а Едмунда Гонсалеса — як обраного президента країни.

Марія Коріна Мачадо була обрана кандидаткою у президенти від венесуельської опозиції від «Демократичної платформи єдності» у 2023 році, але пізніше була дискваліфікована Національною виборчою радою, підконтрольною чинному президенту Ніколасу Мадуро.

Замість Мачади кандидатом у президенти став її соратник Едмундо Гонсалес. Однак у липні 2024 року переможцем втретє оголосили Мадуро, хоча опозиція заявила про фальсифікації. Гонсалес покинув країну у вересні після того, як був виданий ордер на його арешт.

Результати виборів спричинили хвилю протестів. Низка журналістів зазнала нападів та залякувань під час висвітлення масових протестів у країні. Щонайменше 41 випадок порушення інформаційних свобод було зафіксовано в 13 штатах країни лише протягом одного дня президентських виборів.

За даними уряду Венесуели, під час демонстрацій було заарештовано 2400 осіб, а неурядові організації повідомили про загибель 24 осіб.

Лауреаткою премії Європарламенту «За свободу думки» імені Андрія Сахарова у 2023 році стала 22-річна іранська курдка Джина Махса Аміні — посмертно. Разом із нею премією відзначили іранський масовий рух за права жінок під гаслом «Жінки, життя, свобода!», який розпочався після її смерті.

У 2022 році премію імені Андрія Сахарова «За свободу думки» здобув Український народ. Лауреатами від імені України назвали президента Володимира Зеленського та лідерів у сфері політики, громадських діячів, захисників України, а також державні служби. Це, зокрема, Державна служба з надзвичайних ситуацій, парамедикиня Юлія «Тайра» Паєвська, голова правозахисної організації «Центр громадянських свобод» Олександра Матвійчук.

У 2021 році премію отримав російський опозиційний політик Олексій Навальний, в 2020-му  білоруська опозиція, а в 2019-му  український режисер Олег Сенцов.

Фото: Європарламент/Х

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Венесуэла
Источник материала
loader
loader