Так робити категорично не можна: 12 найпоширеніших помилок у догляді за кімнатними рослинами
Так робити категорично не можна: 12 найпоширеніших помилок у догляді за кімнатними рослинами

Так робити категорично не можна: 12 найпоширеніших помилок у догляді за кімнатними рослинами

Такі проблеми часто виникають через типові помилки у догляді за рослинами. Експерти визначили кілька моментів, яких слід уникати, щоб забезпечити здоровий і гарний вигляд кімнатних рослин, пише Real Simple.

Не досліджуєте рослину перед покупкою

Вам може дуже сподобатися якась рослина в розсаднику або ж вдома у друзів і ви захочете придбати й собі таку. Проте це може виявитися не та рослина, яка гарно цвістиме саме у вашій оселі.

Тому варто дослідити спершу, що це за тип рослини, скільки сонячного світла вона потребує і переконатися, що ваша оселя буде комфортним місцем для неї.

Непослідовний догляд

Якщо ви багато подорожуєте або працюєте чимало годин, може бути важко правильно доглядати за кімнатною рослиною. Особливо це стосується поливу рослини, адже це чи не найважливіший елемент в догляді.

Перед тим, як купувати рослину, потрібно зрозуміти особливості її поливу, адже всі вони потребують різних графіків поливу.

Використання водопровідної води

Водопровідна вода може бути зручним способом для поливу але, за словами експерта Бендалла, це не оптимальний вибір для рослин.

"Використовуйте дистильовану воду без натрію, оскільки накопичення солі є отруйним майже для всіх кімнатних рослин. Це легко виправити. Просто купіть ті галонні глечики з дистильованою водою або закип’ятіть свою власну та використовуйте її через 24 години після кипіння", – рекомендує він.

Так робити категорично не можна: 12 найпоширеніших помилок у догляді за кімнатними рослинами - Фото 1
Краще поливати кімнатні рослини дистильованою водою / Фото Unsplash (Meg Jenson)

Не підживлюєте кімнатні рослини

Досить часто про цей крок забувають. Варто не забувати кожні кілька місяців підживляти свої рослини. Якщо ви не впевнені, як часто підживляти конкретну рослину, краще подивитися в мережі чи проконсультуватися з фахівцями щодо рекомендованої частоти. Варто мати на увазі, що багато кімнатних рослин не слід підживляти протягом зимових місяців.

Так робити категорично не можна: 12 найпоширеніших помилок у догляді за кімнатними рослинами - Фото 2
Варто памʼятати про підживлення рослин / Фото Unsplash (Jael Rodriguez)

Не враховувати напрямок сонячного світла

Дуже важливо розуміти, з якого напрямку йде світло у ваш будинок. Це також може визначити, у якій кімнаті ви розмістите свою рослину. Фахівець зазначає, що це справді має велике значення. За його словами, на південному сході сонячне світло не таке сильне, як, наприклад, на північному заході. Тому треба обрати правильне місце для своєї рослинки, аби вона гарно цвіла.

Не бути терплячим

Ви можете розчаруватися, тому що вважаєте, що рослина росте недостатньо швидко. Але, на думку садівника, ви можете просто здатися занадто рано.

"Іноді ви вибираєте рослину, яку хотіли б мати певного розміру для певної області, але рослина може швидко зрости в розмірах приблизно за рік. Деякі рослини ростуть так повільно, що може не заповнити простір так швидко, як ви сподівалися", – каже він.

Ігнорування рівня вологості

Ті, хто живе в сухому кліматі з мінімальною вологістю, повинні пам’ятати про рівень вологості, купуючи рослини. Рівень вологості у вашому домі зрештою вплине на довгострокове здоров’я вашої рослини, особливо якщо вона має тропічне походження.

Так робити категорично не можна: 12 найпоширеніших помилок у догляді за кімнатними рослинами - Фото 3
Варто не ігнорувати рівень вологості в оселі / Фото Unsplash (Véronique Trudel)

Не пересаджувати

Не пересаджувати рослину, коли вона старіє або росте, може бути великою помилкою. "Ґрунт погано старіє, оскільки з часом розмивається. Вода також може впливати на ґрунт", – каже фахівець Бендал. Якщо ви тримаєте рослину в занадто маленькому горщику, то корінням може не вистачити місця.

Забувати прибрати пил з листя

Хоча прибирання пилу з рослин – це клопітка робота, важливо підтримувати листя в чистоті, щоб максимально прискорити ріст, пояснюють фахівці. Це важливо робити, адже пил може блокувати сонячне світло для листя, що сповільнює фотосинтез.

Розміщення рослин поверх кондиціонера чи обігрівача

Якщо ви тримали рослини на кондиціонері чи обігрівачі, перенесіть їх. Температура впливає на здоров’я рослин, особливо якщо вона походить із жаркого чи холодного клімату. Тому не потрібно їх тримати у місці, де вони можуть замерзнути або ж навпаки.

Кімнатні рослини не мають належного дренажу

Усім рослинам потрібен певний рівень дренажу, щоб бути здоровими та уникнути таких проблем, як коренева гниль. Хоча найкраще придбати кашпо з дренажним отвором, але якщо у вас є ємність, яка вам дуже подобається, ви можете додати нижній шар деревного вугілля або декоративної гальки.

Це не ідеально, оскільки шарування каменів на дні кашпо все одно може сприяти гниттю коренів, але якщо ви встановили потреби вашої рослини в поливі, це може бути добре. Зрештою, вам краще пересадити рослину в контейнер з отворами.

Не звертати уваги на пори року

Рослини мають різні потреби в різні пори року. Деякі рослини перебувають у стані спокою або напівспокою протягом зимових місяців і потребують менше води, менше добрив або їх потрібно обрізати. Переконайтеся, що ви вивчаєте конкретні потреби кожної вашої рослини щосезону, щоб переконатися, що ви робите все можливе, щоб зберегти їх якомога здоровішими протягом усього року.

Так робити категорично не можна: 12 найпоширеніших помилок у догляді за кімнатними рослинами - Фото 4
Варто звертати увагу на пори року при догляді за кімнатними рослинами / Фото Unsplash (Annie Spratt)

Источник материала
loader