Назвали тип дієти, який сповільнює прогресування рідкісного раку крові
Назвали тип дієти, який сповільнює прогресування рідкісного раку крові

Назвали тип дієти, який сповільнює прогресування рідкісного раку крові

Про це повідомляє24 Каналз посиланням на результати дослідження науковців з Меморіального онкологічного центру Слоуна Кеттерінга (MSK), яке опубліковано у журналі MedicalXpress.

Довідково. Множинна мієлома – другий за поширеністю тип раку крові. Онкозахворювання зазвичай розвивається зі станів-попередників – моноклональної гаммопатії невизначеного значення (MGUS) і тліючої (безсимптомної) мієломи.

Нещодавні дослідження вказують на підвищений ризик розвитку множинної мієломи серед людей з низькою якістю харчування та обмеженим споживанням рослинної їжі. Дослідження підкреслюють, що люди, які страждають на ці стани і мають підвищений індекс маси тіла (ІМТ), вдвічі частіше хворіють на множинну мієлому порівняно з людьми з нормальним ІМТ. У світлі цих висновків дослідники активно вивчають стратегії запобігання прогресуванню цих захворювань у рак.

Деталі клічного дослідження

До клінічного випробування заулчили 20 людей із передраковими захворюваннями крові та підвищеним індексом маси тіла (ІМТ), у яких є ризик розвитку множинної мієломи. Упродовж 12 тижнів вони споживали рослинну їжу з високим вмістом клітковини, а також тренувалися впродовж 24 тижнів.

Учасники під час дослідження мали їсти скільки завгодно, але обирали цільні рослинні продукти, як-от фрукти, овочі, горіхи, насіння, зернові та бобові. І ось що виявилось – усі учасники, які дотримувались цих дієтичних прекомендацій, відчули покращення якості життя і здоров'я кишкового мікробіому. Крім того, у всіх зросла резистентність до інсуліну та зменшилася кількість запалень. Ба більше, через 12 тижнів усі вони втратили у середньому 8% маси тіла.

Вплив дієти на прогресування раку

Багатообіцяючим є той факт, що двоє учасників дослідження продемонстрували помітне сповільнення прогресування хвороби. Більше того, через рік після початку дослідження жоден з учасників не виявив ознак розвитку множинної мієломи.

Доктор медичних наук Урві Шах, фахівець з мієломи в MSK, підкреслив значний вплив харчування, зокрема дієти, багатої на рослинну клітковину.

"Це дослідження демонструє силу харчування і дає більш чітке розуміння того, як ці продукти можуть покращити мікробіом, прискорити метаболізм і зміцнити імунну систему", – заявив доктор Шах.

Багатообіцяючі результати цього випробування прокладуть шлях до більш масштабного багатоцентрового дослідження, в якому планується залучити 150 учасників.

Теги по теме
Лечение
Источник материала
loader
loader