Коли пити каву, щоб отримати найбільше користі
Коли пити каву, щоб отримати найбільше користі

Коли пити каву, щоб отримати найбільше користі

Вчені вивчали звички харчування понад 40 тисяч дорослих осіб протягом періоду з 1999 по 2018 рік, враховуючи як кількість, так і час споживання кави, повідомляє 24 Канал з посиланням на European Heart Journal.

Нове дослідження кава

У дослідженні виявлено, що приблизно 36% учасників споживали каву вранці, у той час, як 16% робили це після обіду. До групи дослідження також потрапили 1463 дорослі, які дотримувалися конкретного режиму харчування.

Дослідники виділили три основні часові проміжки вживання кави:

  • ранок (з 4:00 до 11:59);
  • день (з 12:00 до 16:59);
  • вечір (з 17:00 до 3:59).

Однак, вчені об’єднали групи та визначили дві моделі вживання: ранкову та денну. Спостереження тривало близько 10 років, протягом яких було зафіксовано 4295 смертей серед учасників, з яких 1268 – через серцево-судинні захворювання та 934 – через рак.

Ранкова кава найкорисніша

Результати показали, що ті, хто споживав каву вранці, мали на 16% менші шанси померти з будь-якої причини та на 31% меншу ймовірність смерті від серцево-судинних захворювань за 10-річний період спостереження, ніж ті, хто не вживав каву. Цікаво, що ефект був однаковим як для кави з кофеїном, так і без нього.

Проте, користь для здоров’я серця зменшувалася у тих, хто пив каву протягом дня. Поки що дослідники не визначили, чи знижується смертність серед тих, хто п'є каву весь день, у порівнянні з тими, хто її не споживає. У дослідженні зазначається, що ранкова порція кави має кращий вплив на здоров'я серця, ніж вечірня, хоча причини цього не зрозумілі.

Професор Томас Люшер, консультант-кардіолог у лікарнях Королівського Бромптона та Гарефілда в Лондоні, зазначив, що багато людей, які п’ють каву протягом дня, мають проблеми зі сном, оскільки напій знижує виділення мелатоніну – гормону, що відповідає за процес засинання.

Основна причина цього ефекту пов'язана з кофеїном, але кава також містить безліч інших біоактивних сполук, які впливають на організм. Дослідники вважають, що в ранковий час деякі запальні речовини в крові досягають свого максимуму, і їх можна нейтралізувати завдяки протизапальним компонентам, які містяться в ранковій каві.

Теги по теме
Профилактика заболеваний
Источник материала
loader
loader