![6 причин їсти більше вівса: про його переваги для здоров'я знають одиниці](https://thumbor.my.ua/k5ikjn6vPAcfGvsiscKp5NGh86w=/800x400/smart/filters:format(webp)/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F69fb438e7b74e282f190f9a4bc81589c.jpg)
6 причин їсти більше вівса: про його переваги для здоров'я знають одиниці
Овес можна приготувати у чимало різних способів та додати до багатьох страв, а не тільки робити з нього кашу, повідомляє24 Канал з посиланням на Real Simple. Тож не варто забувати про ці корисні злаки, коли думаєте, що ж поїсти на сніданок.
Підтримує рівень енергії
Вуглеводи часто мають погану репутацію, але обійтися без них у здоровому раціоні неможливо. Саме вуглеводи забезпечують організм основним джерелом енергії, тобто глюкозою. І у вівсі міститься саме "хороший" тип вуглеводів, що називається складними вуглеводами, повідомляє дієтологиня Дженна Волпе.
Важливий для здоров'я кишківника
Харчові волокна є дуже важливою поживною речовиною, якої чимало людей споживають недостатньо. А ось у вівсі клітковини міститься вдосталь, і саме вона може неабияк вплинути на здоров'я вашого кишківника.
Розчинна клітковина підтримує різноманітний та здоровий мікробіом у ньому та запобігає появі закрепів.
Стабілізує рівень цукру в крові
Пам'ятаєте про те, що вівсянка містить глюкозу? Це інше слово для позначення цукру, та хвилюватися не варто – овес не шкідливий для рівня цукру в крові. Насправді він чинитиме протилежний ефект, і завдяки розчинній клітковині, що міститься у ньому, він повільно перетравлюється, а це призводить до більш стабільного рівня цукру.
Вівсяна каша корисна для підтримання рівня цукру / Фото Pexels
Знижує рівень холестерину та серцевих захворювань
Можливо, вам доводилося чути, що овес – це корисна для серця їжа. І це справді так – клітковина має свої переваги для серцево-судинної системи, а овес насичений нею. Зокрема, у вівсі міститься тип розчинної клітковини, що називається бета-глюкан – а він може знижувати рівень холестерину.
Допомагає у контролі ваги
Овес може бути корисним у зниженні ваги, регулюванні апетиту та зниженні загального відсотка жиру в організмі. Клітковина дозволяє вам довше відчувати ситість, а це зменшує ризик переїдання.
Окрім того, бета-глюкан у вівсі уповільнює травлення.
У вівсі чимало антиоксидантів
Овес містить чимало різних поживних речовин, але особливе місце у ньому займають антиоксиданти. Вони можуть зменшувати запалення та покращувати кровотік. І хоча потрібні додаткові дослідження, аби зрозуміти, як саме антиоксиданти у вівсі впливають на здоров'я людини, деякі огляди вже показали здатність поглинати вільні радикали та захищати здоров'я серцево-судинної системи.
![loader](/files/images/preloader.gif)
![loader](/files/images/preloader.gif)