/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2Fcabe5bf74efb575cec0794fde6937e3f.jpg)
Вчені винайшли нанотехнологію для захисту врожаю від ультрафіолету
Вчені винайшли нанотехнологію для захисту врожаю від ультрафіолету
Американські дослідники з Коннектикутської аграрної експериментальної станції (CAES) розробили нову нанотехнологію, яка може суттєво змінити аграрні практики у світі.
Про це повідомляє AGROPAGES.
Вченим вдалося створити унікальний мультиелементний нанокомпозит (Zn–Mg–Mn–Fe), який працює як «сонцезахисний крем» для рослин — захищає від шкідливого ультрафіолетового випромінювання і одночасно насичує культуру необхідними мікроелементами.
Інтенсивне ультрафіолетове випромінювання — один із малопомітних, але потужних викликів для сучасного сільського господарства. В умовах змін клімату рослини втрачають продуктивність, знижується ефективність фотосинтезу, сповільнюється ріст. У таких країнах як Іспанія, Італія чи США, де вирощують культури з високою доданою вартістю (виноград, томати, салати), УФ-стрес може зменшити врожайність до 50%.
Саме для протидії цьому виклику дослідники розробили нанокомпозит, до складу якого входять оксиди цинку, магнію, марганцю та заліза. Завдяки нанорозмірам ці частинки не тільки ефективно блокують УФ-промені, а й краще прилипають до поверхні листя, поступово вивільняючи поживні речовини.

