/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F457%2F9f2a4ce7c0223b3fd5c74046160878a1.jpg)
Експерти пояснили як на ринку обрати безпечну черешню
Літній сезон — це час фруктів і ягід, і одним з найулюбленіших ласощів українців є черешня. Та попри її соковитий вигляд, не кожна ягода є безпечною для здоров’я. Чимало продавців, особливо на ринках, можуть навіть не знати, що товар, який вони реалізують, пройшов хімічну обробку під час транспортування. Але існує простий спосіб, як ще до покупки визначити, чи була ягода оброблена отрутохімікатами.
Під час перевезення з інших регіонів або країн ягоди обробляють хімічними речовинами. Це робиться, аби вберегти врожай від псування, шкідників та захворювань, а також щоб поліпшити зовнішній вигляд — зробити плоди яскравішими, блискучими та привабливими для покупця.
І хоча така черешня може виглядати ідеально, її смакові якості часто втрачені. В кращому разі — ягода буде прісною або водянистою, а в гіршому — може стати причиною алергічних реакцій або навіть харчового отруєння.
Експерти радять звертати увагу на одну конкретну деталь — заглибину біля плодоніжки. Це місце, де черешня кріпиться до гілки. Якщо ягода була оброблена хімікатами, у цій заглибині часто з’являється ледь помітний білуватий наліт.
Цей наліт з’являється через осідання хімічних речовин, які не стираються під час транспортування. В інших місцях ягоди труться одна об одну, і тому наліт зникає, а от у заглибині біля хвостика — залишається.
Перш ніж купити черешню:
-
уважно огляньте місце біля плодоніжки кожної ягоди;
-
уникайте покупки черешні з білим нальотом у заглибині;
-
не соромтесь просити продавця показати кілька ягід ближче;
-
обирайте продукцію місцевих фермерів із сезоном збору, а не з великих перевезень.

