/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F9886c86be87937a913f3a15890bc7bec.jpg)
Простий та смачний спосіб покращити пам'ять та концентрацію після безсонної ночі
Нещодавно фахівці з нейронаук і психології з Університету Нортумбрії (Велика Британія) провели рандомізоване плацебо-контрольоване дослідження, щоб поглибити знання про вплив м’яти на когнітивні здібності, пише 24 Канал з посилання на Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental.
Нове дослідження впливу мʼятного чаю
У дослідженні взяли участь 25 здорових добровольців віком від 20 до 56 років, яких розподілили на дві групи. Одна з них отримала по 200 мл міцного м’ятного чаю, а інша – плацебо у вигляді теплої води, начебто з екстрактом м’яти, але без смаку і запаху.
Перед вживанням напоїв, а також через 20 хвилин після цього, учасники проходили серію комп’ютерних завдань. Їм демонстрували зображення, слова і числа для оцінки пам’яті, уваги та здатності обробляти візуально-просторову інформацію. Паралельно дослідники за допомогою ближньої інфрачервоної спектроскопії (NIRS) вимірювали рівень кисню у крові, щоб відстежити зміни мозкової активності.
Мʼятний чай позитивно впливає на роботу мозку
Як показали результати, у тих, хто пив м’ятний чай, показники короткочасної та робочої пам’яті, а також загального рівня уваги були вищими, ніж у групи плацебо. Окрім цього, в учасників цієї групи фіксувалося збільшення притоку крові, насиченої киснем, до префронтальної кори – ділянки мозку, що відповідає за когнітивні функції.
Втім, прямого зв’язку між посиленням кровотоку і покращенням розумових здібностей виявити не вдалося. Статистичний аналіз показав: зростання насичення мозку киснем не передбачало покращення результатів когнітивних тестів. Тобто позитивний ефект м’ятного чаю зберігався навіть після виключення впливу кровообігу.
Дослідники припускають, що такі дані можуть бути пов’язані з невеликою кількістю учасників або з дією ментолу на мозкові рецептори – можливо, покращення роботи мозку відбувається завдяки активації специфічних нейронних процесів, не прямо пов’язаних із насиченням киснем.
Автори відзначають декілька обмежень дослідження: окрім малої вибірки, не враховувалися особливості харчування, споживання кофеїну та фізична активність учасників. Також не з’ясовувалося, як довго зберігається позитивний вплив м’ятного чаю на пам’ять і увагу.

