У Чернівецькій і Вінницький областях зафіксували спалахи гострих кишкових інфекцій
У Чернівецькій і Вінницький областях зафіксували спалахи гострих кишкових інфекцій

У Чернівецькій і Вінницький областях зафіксували спалахи гострих кишкових інфекцій

У Чернівецькій та Вінницький областях зафіксовано спалахи гострих кишкових інфекцій.

Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров’я, передає Укрінформ.

"За перший тиждень липня в Україні зафіксовано два спалахи захворювань, викликані гострими кишковими інфекціями, – у Вінницькій та Чернівецькій областях. Також зареєстровано один спалах сальмонельозу на Вінниччині. Всього захворіли 40 людей, з яких – 21 дитина. За даними медиків, усі пацієнти були госпіталізовані та отримали необхідну меддопомогу", - йдеться у повідомленні.

Загалом, за даними МОЗ, початку року в Україні зареєстровано 20 403 випадки гострих кишкових інфекцій.

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які активізуються влітку та можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі чи води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.

Симптоми ГКІ, за яких потрібно негайно звернутися до лікаря: сухість у роті та горлі; підвищена температура, що супроводжується діареєю і блювотою; переймоподібні болі в животі; незначне сечовипускання або його відсутність.

Для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки та продукти; не споживати продукти, що зберігалися з порушенням умов зберігання; мити фрукти та овочі чистою водою, перш ніж готувати; не нехтувати часом термічної обробки продуктів з м’яса та риби тощо.

Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції стають готові страви та кондитерські вироби, молоко і молочні продукти, яйця. А збудники кишкових інфекцій найчастіше містяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах. Ризики інфікування зростають у разі порушення умов зберігання таких продуктів – при недотриманні температурного режиму, строків придатності або правил транспортування. Щоб запобігти зараженню, усі продукти слід ретельно мити, а їжу тваринного походження – обов’язково піддавати достатній термічній обробці перед вживанням.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Центру громадського здоровʼя, з початку року в Україні зафіксовано три летальні випадки від ботулізму.

Фото: МОЗ

Теги по теме
Медицина Черновцы Винница
Источник материала
loader
loader