/https%3A%2F%2Fimg.tsn.ua%2Fcached%2F1575887930%2Ftsn-87394d020f46df1bdfb04b5785c6f4e0%2Fthumbs%2F550xX%2F7e%2F8b%2F68e4208230877710040253a590b08b7e.jpeg)
В Україні зареєстрували перший український продукт із географічним зазначенням
Гуцульська овеча бриндзя стала першим українським продуктом, що має зареєстроване географічне зазначення.
Про це повідомляється на інформаційно-аналітичному порталі агропромислового комплексу України.
"Гуцульська овеча бриндзя" - це перше українське географічне зазначення, що відповідає всім європейським вимогам до реєстрації і має право на визнання в ЄС.
Заявку на реєстрацію географічного зазначення було подано громадською спілкою "Асоціація виробників традиційних карпатських високогірних сирів" до Мінекономіки 19 грудня 2018 року", - йдеться у повідомленні.
Як наголосили в АПК, реєстрація продукту стала результатом спільної роботи фахівців Мінагрополітики, Мінекономіки та проекту технічної підтримки ЄС "Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні" в рамках виконання угоди про асоціацію між Україною та ЄС.
"Гуцульська овеча бриндзя" виготовляється на літніх високогірних пасовищах (полонинах) з гірського овечого молока відповідно до традицій, які беруть свій початок в Карпатах ще від 15 століття.
Зона її виробництва охоплює Закарпаття, Івано-Франківську та частину Чернівецької області.
Асоціація також підтримуватиме повернення до традиції визрівання бриндзі в дерев'яних барилах, котра практично зникла за останні десятиліття", - додали в агрокомплексі.
Зауважимо, географічне зазначення - це назва продукту, який виробляється на конкретній території, наприклад, коньяк, шампанське.
Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений парламентом закон про запровадження в країні власних географічних зазначень 9 жовтня 2019 року.
Таким чином ягода матиме захищену географічну назву.

