Чим займається Виконавчий комітет реформ, який очолив Саакашвілі?
Чим займається Виконавчий комітет реформ, який очолив Саакашвілі?

Чим займається Виконавчий комітет реформ, який очолив Саакашвілі?

Міхеїл Саакашвілі вчора повідомив, що працюватиме в Національній раді реформ, але не секретарем, як про це писали ЗМІ, а головою Виконавчого комітету. До сьогодні у положенні про Виконком реформ було прописано, що той утворюється у складі трьох співголів (посади голови та його заступника не існувало).

На сайті президента Володимира Зеленського 7 травня з'явився указ про призначення Міхеїла Саакашвілі головою Виконавчого комітету реформ, а його заступником – Олександра Ольшанського.

Президент також вніс зміни до указів щодо єдиної державної політики реформ в Україні, забезпечення діяльності Нацради реформ та Виконавчого комітету реформ, а також до положення про Національну раду реформ.

Розповідаємо детально про ці зміни, та про особливості робити цих відомств.

Національна рада реформ – це

спеціальний консультативно-дорадчий орган при президентові України. Указ про його створення 13 серпня 2014 року підписав тодішній глава держави Петро Порошенко.

Згідно із Положенням про Національну раду реформ, її було створено з метою "впровадження узгодженої державної політики реформ в Україні", а також налагодження взаємодії у цьому питанні між держорганами, інститутами громадянського суспільства та міжнародною спільнотою.

До її завдань входить стратегічне планування, узгодження позицій та моніторинг реалізації реформ.

Головою Національної ради реформ є президент України.

Згідно зі змінами, внесеними указом Зеленського від 7 травня, до її складу входять:

голова Верховної Ради (за згодою), прем'єр-міністр, перший віце-прем'єр-міністр, віце-прем'єр-міністри та інші члени Кабінету міністрів, які очолюють міністерства, – за погодженням із прем'єр-міністром, секретар Ради національної безпеки і оборони, керівник Офісу Президента, голова Виконавчого комітету реформ та його заступник, а також за згодою: голова Національного банку України, голови комітетів Верховної Ради, чотири представники від громадських об'єднань.

Виконавчий комітет реформ – це

допоміжний орган при президентові України. Його основними завданнями є підготовка пропозицій щодо стратегічного планування реформ, їх узгодженого впровадження та моніторинг реалізації реформ.

До сьогоднішнього дня комітет утворювався у складі співголів, яких призначає президент.

Згідно з указом Зеленського №169/2020 від 7 травня, тепер комітет утворюється у складі голови та його заступника, яких призначає президент.

Голова комітету:

- ініціює засідання Нацради реформ та розгляд на них питань за окремими напрямами реформ;

- забезпечує за окремими напрямами реформ виконання завдань, покладених на комітет;

- представляє комітет у взаємодії з іншими допоміжними органами і службами, створеними президентом, державними органами, органами місцевого самоврядування, громадськими об'єднаннями, підприємствами, установами, іншими організаціями;

- представляє за дорученням Нацради реформ рішення Нацради реформ у відносинах з органами виконавчої влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, з політичними партіями і громадськими об'єднаннями та ЗМІ;

- розробляє пропозиції щодо вдосконалення діяльності Нацради реформ, комітету та подає на розгляд президентові;

- утворює робочі групи для розроблення, детального опрацювання окремих напрямів реформ, моніторингу упровадження та ефективності реалізації в Україні реформ, досягнення цілей реформ, ходу виконання рішень Нацради реформ, формує персональний склад таких робочих груп та приймає рішення щодо визначення їх керівників.

Засідання комітету мають проходити за необхідності, але не рідше одного разу на місяць.

У разі відсутності голови комітету або за його дорученням повноваження голови комітету виконує його заступник. Нагадаємо, що ним став Олександр Ольшанський.

Що про нього відомо?

Олександр Ольшанський – український підприємець і громадський діяч у галузі інформаційних технологій, президент холдингу Internet Invest Group

Активно працює в УАнеті з 1999, стояв біля витоків створення української мережі обміну трафіком UA-IX (2000) і до цього дня бере участь у формуванні стратегії її розвитку.

У 1999–2003 очолював холдинг найбільших провайдерів Інтернет (Digital Generation і IP-Telecom, Relcom).

З 2003 року і до цього дня — керівник інвестиційного холдингу Internet Invest Group. З 2004 є бізнес-консультантом проекту IPNET (найбільший провайдер домашніх мереж в Києві).

Джерело матеріала
loader
loader