Мін'юст пропонує скасувати люстрацію колишніх комуністичних діячів
Мін'юст пропонує скасувати люстрацію колишніх комуністичних діячів

Мін'юст пропонує скасувати люстрацію колишніх комуністичних діячів

Міністр юстиції Денис Малюська вважає, що зараз люструвати комуністичну владу - це більше популізм, ніж реальна боротьба з системою.

Про це він сказав в інтерв’ю РБК-Україна.

За словами міністра, Європейський суд з прав людини у своєму рішенні зазначив неактуальність цього заходу.

Малюська повідомив, що найближчими днями новий законопроєкт про люстрацію схвалить Кабінет міністрів, і документ направлять на голосування до Верховної Ради.

«Цей законопроект підготовлено з урахуванням рекомендацій ЄСПЛ, який визнав люстрацію порушенням прав людини», - зазначив урядовець.

Як повідомлялося, президент Володимир Зеленський заявив, що Європейський суд з прав людини підтвердив, що люстрація в Україні була незаконною.

При цьому глава держави вважає, що є люди, яким її не можна скасовувати.

Раніше голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що не підтримує люстрацію, однак ініціювати перегляд закону «Про очищення влади» (люстрації) не має наміру.

Європейський суд з прав людини 24 лютого вирішив не розглядати апеляційну скаргу України у справі щодо закону про очищення влади (люстрацію).

Відтак рішення ЄСПЛ у цій справі від 17 жовтня 2019 року, яким було встановлено порушення прав українських чиновників, остаточно набуло чинності.

Як відомо, у середині січня Україна оскаржила рішення Європейського суду з прав людини, який визнав норми закону «Про очищення влади» порушенням Конвенції про захист прав людини.

У ньому йшлося, що український закон «Про очищення влади» порушив права українських чиновників.

Денис Малюська: Що тепер робити з люстрованими – поновлювати на посадах, виплачувати компенсації?.

Люстрація скасовується? Влада готується виплачувати компенсації «соратникам Януковича».

Джерело матеріала
loader
loader