РФ може вдарити по Україні одночасно з півдня і півночі - військовий експерт
РФ може вдарити по Україні одночасно з півдня і півночі - військовий експерт

РФ може вдарити по Україні одночасно з півдня і півночі - військовий експерт

За словами Машовця, можливий одночасний подвійний удар РФ з півночі і з півдня / фото УНІАН, Анатолій Степанов

Координатор групи "Інформаційний спротив", військовий експерт Костянтин Машовець у зв'язку з недавньою ескалацією на кордонах України з боку РФ не виключає, що агресор може одночасно вдарити на південному напрямку і з боку Чернігівської області.

Таке припущення він висловив у коментарі кореспонденту УНІАН.

Машовець зазначив, що в загальному контексті військової політики Росія нарощує військовий потенціал у західному, південному та центральному військових округах.

Зокрема, розгортання сил Росії на південному заході спрямовано проти України. Там створені військові угруповання оперативно-тактичного масштабу на п'яти основних напрямках: Чернігівська і Сумська області; Харківська область; Донбас; Приазов'я; Крим.

За даними групи "Інформаційний спротив", судячи з концентрації військ, південний напрямок зараз найважливіший - це Одеська, Миколаївська, Херсонська і частково Запорізька області.

Також експерт визначив Чернігівський напрямок, оскільки це найкоротший шлях до столиці України.

За словами Машовця, можливий одночасний подвійний удар РФ з півночі і з півдня «розсіче Україну навпіл». «По периметру - Сумська, Харківська області, Донбас, Приазов'я - там зосереджено потужне угруповання російських військ, яке зв'язує значну частину українських військ, а головні удари наносяться по Чернігівській області та з півдня», - заявив він.

Машовець додав, що РФ розгорнула вздовж кордону України угруповання військ загальною чисельністю від 100 до 120 тисяч військовослужбовців.

Також у тимчасово окупованому Криму розгорнуто міжвидове угруповання до 30 тисяч військовослужбовців. Значні сили розташовані на нашому південному напрямку. Посилено можливості Чорноморського флоту, зосереджено кілька високомобільних з'єднань, включаючи 7-му десантно-штурмову бригаду і окремі частини підрозділів десантно-повітряних військ, морської піхоти.

За словами експерта, Росія також розгорнула на цьому напрямку достатню кількість носіїв ракетної високоточної зброї, крилатих ракет «Калібр», оперативно-тактичних ракетних комплексів із зосередженням значного угруповання сухопутних військ.

Довідка УНІАН. У березні РФ під виглядом підготовки до навчань стягнула до окупованого Крим і до кордонів України десятки батальйонних тактичних груп, військову техніку, штурмовики Су-25СМЗ, кораблі Каспійської військової флотилії.

22 квітня в окупованому Криму міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що вирішив завершити «раптову перевірку» російських військ у Західному і Південному військових округах РФ біля кордонів України, оскільки «всіх поставлених цілей досягнуто».

6 травня президент Володимир Зеленський зазначив, що з десятків тисяч військових, яких РФ розмістила на кордонах і тимчасово окупованих територіях України, вона відвела лише 3,5 тисячі з окупованого Криму.

13 травня в місії США при ОБСЄ заявили про перекидання Росією важких видів озброєння до окупованого Криму. Серед іншого, йдеться про танки, міномети калібру 120 мм, гаубиці калібру 122 мм і бронетехніку.

19 травня головнокомандувач Збройних сил, генерал-полковник Руслан Хомчак заявив, що спільні стратегічні навчання збройних сил Росії і Білорусі «Захід - 2021», які заплановані на вересень цього року, становлять потенційну загрозу для України.

Агресія РФ в Україні: новини на тему

  • Росія подає до списків полонених вигаданих осіб - Арестович (відео)
  • Бойовики збільшили кількість обстрілів на Донбасі, поранено військового – штаб ООС
  • Росія вже відпрацювала завдання удару по Україні – генерал

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: Вікторія Гордієнко

Теги за темою
Війна на Донбасі
Джерело матеріала
loader
loader