«Нафтогаз» вказав на прогалину в сертифікації «Північного потоку-2»
«Нафтогаз» вказав на прогалину в сертифікації «Північного потоку-2»

«Нафтогаз» вказав на прогалину в сертифікації «Північного потоку-2»

Попри те, що «Північний потік-2» – це єдина труба, росіяни хочуть сертифікувати за правилами ЄС тільки 54 км з понад 1200 км
фото: nord-stream2

Вітренко висловив надію, що у Німеччині «не дозволять Путіну влаштовувати юридичні трюки і нехтувати європейськими нормами й законами»

НАК «Нафтогаз України» надасть німецькому регулятору аргументи, які свідчать, що у процесі сертифікації газопроводу «Північний потік-2» є прогалина. Про це в четвер, 27 січня, повідомив у Facebook голова «Нафтогазу» Юрій Вітренко.

«Незважаючи на те, що «Північний потік-2» – це єдина труба, яка не має жодного інтерконектора, росіяни хочуть сертифікувати за правилами ЄС тільки 54 км з понад 1200 км. Втім, газопроводи на території ЄС і так підпадали під європейське регулювання (як це було у випадку із продовженням газопроводу «Північний потік-1» вже на території ЄС), а Директива Ради ЄС 2019 була прийнята саме для того, щоб правила стосувалися всього газопроводу – від Усть-Луги у Росії до Лубміна у Німеччині», – вказує Вітренко.

Він відзначив, що «Газпром» свою дочірню компанію Gas for Europe, яку було створено недавно, хоче зробити власником і оператором тільки німецької частини «Північного потоку-2», а це маніпуляція і неповага до європейського законодавства.

«Це прямо суперечить чітко вираженій політичній волі Європейського парламенту і Ради ЄС, які свідомо поширили правила Третього енергопакета на «Північний потік-2». Це сталося у квітні 2019 року. «Газпром» намагався в рамках регуляторних процедур отримати звільнення від застосування вимог Третього енергопакета ЄС до «Північного потоку-2», але спочатку BNetzA, а згодом і Вищий земельний суд Дюссельдорфа відмовили у наданні будь-яких преференцій цьому газопроводу», – нагадав голова «Нафтогазу».

Вітренко висловив надію, що у Німеччині «не дозволять Путіну влаштовувати юридичні трюки і нехтувати європейськими нормами й законами».

«Особливо зараз, в умовах, коли він може почати нові агресивні дії проти України у будь-який момент. Адже даючи Росії право бути над законом в енергетиці, Путін отримує зелене світло, вище за закон і здоровий глузд і в усьому іншому», – резюмував Вітренко.

До слова, Німеччина пригрозила Росії санкціями проти «Північного потоку-2».

Сьогодні речник Держдепартаменту США Нед Прайс заявив, що російський газопровід «Північний потік-2» не буде працювати, якщо Росія здійснить вторгнення в Україну.

Додамо, що США готуються замінити Росію на європейському газовому ринку.

Раніше віцеканцлер Німеччини, федеральний міністр економіки та захисту клімату Роберт Габек підтримав рішення федерального уряду не втручатисяу питання про затвердження суперечливого газопроводу «Північний потік-2» і розглядати його виключно в юридичній площині.

До слова, 22 грудня уряд Німеччини досяг консенсусу щодо «Північного потоку-2». Раніше німецький депутат розповів про «головний біль» через «Північний потік-2».

Також віцеканцлер Німеччини назвав «Північний потік-2» геополітичною помилкою.

Нещодавно Україна звернулася до уряду Німеччини через «Північний потік-2». Як заявляв німецький регулятор: «Північний потік-2» не сертифікують до літа.

Також відомо, що Росія залишиться без компенсації за газопровід «Північний потік-2» у разі, якщо німецький регулятор визнає його невідповідним правовим нормам Європейського Союзу.

Джерело матеріала
loader
loader