Вчені розкривають біологічні секрети процесу старіння
Вчені розкривають біологічні секрети процесу старіння

Вчені розкривають біологічні секрети процесу старіння

Те, як ми витончено старіємо — і чи можемо ми щось зробити, щоб уповільнити цей процес — давно захоплювало людство. Однак, незважаючи на що триває дослідження, відповідь на те, як ми можемо успішно боротися зі старінням, все ще залишається невловимою.

Тепер нове дослідження, проведене вченими з Університету Глазго у співпраці з клінікою Майо, США, розкрило деякі біологічні секрети процесу старіння, запропонувавши потенційну нову мішень для лікування.

Дослідження під назвою «Апоптотичний стрес викликає вивільнення мтДНК під час старіння та керує SASP» опубліковано в Nature. Він досліджує, чому старі та пошкоджені клітини викликають запалення, і як цей процес можна зупинити, щоб сприяти здоровому старінню та навіть покращити лікування таких захворювань, як рак.

Вчені розкривають біологічні секрети процесу старіння - Фото 1

Коли ми старіємо, наші клітини виробляють запальні білки, які ще більше сприяють старінню. Лікування раку також викликає той самий запальний процес, пошкоджуючи клітини, що може перешкодити ефективній терапії пацієнтів.

Нове дослідження, яке спільно очолює професор Стівен Тейт та його команда зі Школи онкологічних наук, повідомляє про ключову роль запальних процесів для органел наших клітин, які виробляють енергію, мітохондрій.

Дослідники виявили, що в старих клітинах або після лікування раку мітохондрії стають негерметичними, вивільняючи ДНК, яка сприяє запаленню і, як наслідок, старінню. Потім команда виявила, що якщо вони можуть запобігти витоку мітохондрій, це, своєю чергою, блокує запалення та покращує здоров’я під час старіння.

Їх відкриття свідчить про те, що націлювання на запалення, викликане мітохондріями, може запропонувати новий спосіб сприяти здоровому старінню, а також покращити реакцію на лікування раку.

Професор Стівен Тейт сказав: «Наша робота розкриває абсолютно несподіваний зв’язок між мітохондріями та запальними ефектами старих клітин. Ми виявили, що мітохондріальна проникність, процес, нерозривно пов’язаний із загибеллю клітин, сприяє запаленню старих і пошкоджених клітин. Це відкриває нові області. досліджень із захоплюючим потенціалом для створення нових методів лікування старіння та раку».

Джерело матеріала
loader
loader