/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F433%2F5e6f6a783dea745c67dc1cd32107fc1f.jpg)
Учені довели зв’язок смертності від серцево-судинних захворювань із способом заварювання кави
Група норвезьких учених спробувала з’ясувати, як різні способи приготування кави впливають на здоров’я і чи пов’язаний напій із розвитком серцево-судинних захворювань.
Результати дослідження показали, до якого методу заварки кави слід ставитися з особливою обережністю.
Кава корисна, деякі способи її заварювання – шкідливі
Учені не сперечалися з тим, що натуральна кава позитивно впливає на організм і роботу мозку, проте деякі способи приготування напою можуть бути шкідливими.
До цього висновку підштовхнуло майже 20-річне дослідження способу життя 500 тис. учасників віком від 20 до 79 років.
Учені вивчали їхні шкідливі звички, коливання ваги, рівень фізичної активності і якому способу заварювання кави вони віддавали перевагу, чи зовсім не вживали кави.
І виявилося, що є зв’язок між кількістю та типом кави (фільтрована, нефільтрована) та ризиком серцево-судинної смертності, ішемічної хвороби серця та інсульту у великій когорті чоловіків і жінок середнього віку.
Дослідників цікавило:
- скільки чашок кави зазвичай людина випиває щодня?
- яку каву – нефільтровану (крупного помелу), фільтровану, розчинну, без кофеїну обирає (розчинна кава та кава без кофеїну були віднесені до категорії фільтрованої кави).
Звідки холестерин у каві
Відфільтрованому напою віддали перевагу 59% учасників, 20% зазвичай пили нефільтровану каву, 9% використовували обидва напою, 12% взагалі не вживали кави.
Під час дослідження було вивчено зв’язок між типами заварювання кави (фільтрованою, нефільтрованою), кількістю порцій напою на день і ризиком загальної смертності, серцево-судинних захворювань, а також тривалістю життя.
З’ясувалося, що найшкідливішою є нефільтрована кава та кава, заварена просто в чашці. Кава стає особливо шкідливою, коли гуща довго залишається в гарячій воді, що характерно для еспресо, капучино, кава по-турецьки та заварена у френч-пресі.
Такі напої містять безліч речовин, що підвищують холестерин.
Дослідження показало, що його кількість у 30 разів перевищує рівень у фільтрованому напої.
Зв’язок між споживанням кави та загальним холестерином у сироватці крові був відомий з 1983 року, а пізніші дослідження виявили компоненти кави, які підвищують рівень ліпідів – дитерпени кахвеол і кафестол. От якраз цих речовин найбільше у нефільтрованій каві.
Кава і підвищений ризик смертності від хвороб серця
Така кава показала й загрозу вищої смертності від серцево-судинних захворювань.
Найнижча смертність з цієї причини була серед споживачів 1–4 чашок фільтрованої кави на день.
Учені не брали до уваги те, що деякі люди додають молоко, вершки або цукор у каву, а інші мають звичку вживати каву разом із солодощами і випічкою.
Джерело:

