Вперше за шість років: Сі Цзіньпін прибув до США
Вперше за шість років: Сі Цзіньпін прибув до США

Вперше за шість років: Сі Цзіньпін прибув до США

На цю зустріч покладають багато надій

У вівторок, 14 листопада, глава Китаю Сі Цзіньпін розпочав свій перший за шість років візит до Сполучених Штатів. Він зустрінеться із президентом США Джо Байденом у Сан-Франциско вранці 15 листопада, після чого відвідає щорічний саміт форуму Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС).

Його зустріч із Байденом стане першою особистою зустріччю між лідерами США та Китаю за рік. Офіційні особи США називають її можливістю зменшити напругу в тому, що багато хто вважає найнебезпечнішим суперництвом у світі, пише Reuters.

Після прильоту на американську землю, Сі помахав рукою з пасажирських сходів, прикріплених до його літака Air China. На злітній смузі його зустрічали офіційні особи США, включаючи міністра фінансів США Джанет Йеллен та посла США у Китаї Ніколаса Бернса. Після цього лідер Китаю сів у свій китайський лімузин Hongqi, або "Червоний прапор", і виїхав з аеропорту до міста.

Менш як за дві години до цього держсекретар США Ентоні Блінкен звернувся до членів АТЕС. Він заявив, що США вірять у "регіон, де економіки вільні обирати власний шлях… де товари, ідеї, люди переміщуються законно та вільно".

Зазначається, що хоча Блінкен і не згадав про Китай у своїх коментарях, його промова повторила риторику США останніх років. У ній Вашингтон звинувачував Китай у залякуванні менших країн Індо-Тихоокеанського регіону та спробах підірвати існуючий "заснований на правилах" порядок.

Зверніть увагу! Колишній глава Міністерства закордонних справ України (2007—2009 рр.) Володимир Огризко прокоментував "Телеграфу" очікування від переговорів керівників США та КНР: Що США запропонують Китаю, щоб змусити путіна забратися з України? Прогноз від екс-глави МЗС

Теги за темою
США Китай Джо Байден
Джерело матеріала
loader
loader