Кібероперація ГУР, удар РФ по Чорнобаївці та санкції проти РФ: головні новини 23 листопада
Кібероперація ГУР, удар РФ по Чорнобаївці та санкції проти РФ: головні новини 23 листопада

Кібероперація ГУР, удар РФ по Чорнобаївці та санкції проти РФ: головні новини 23 листопада

Російські війська продовжують обстрілювати цивільні міста України, завдавши ударів по Чорнобаївці, що на Херсонщині.

Тим часом у Німеччині парламент зіштовхнувся з бюджетною кризою, через що підвищення допомоги Україні у 2024 році опинилось під загрозою.

Про ці та інші головні події 23 листопада в Україні та світі – читайте в дайджесті на Фактах ICTV.

Зараз дивляться

Росія обстріляла Чорнобаївку

У четвер, 23 листопада, РФ вдарила по Чорнобаївці на Херсонщині. В результаті атаки троє людей загинули, пʼятеро дістали поранення різного ступеня тяжкості.

Як повідомив глава МВС Ігор Клименко, більш ніж 60 житлових будинків і господарських споруд пошкоджено.

Глава Офісу президента Андрій Єрмак вказав, що, попередньо, обстріл вели касетними боєприпасами.

Кібероперація проти Росавіації

Внаслідок успішної спеціальної операції воєнної розвідки України у кіберпросторі вдалося роздобути великий обсяг закритих службових документів структурного підрозділу Міністерства транспорту РФ.

За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, йдеться про Федеральне агентство повітряного транспорту (також відоме як Росавіація). Це відомство відповідає за безпеку польотів та фіксує надзвичайні випадки під час використання російської авіації.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Серед отриманих даних ― перелік щодобових звітів Росавіації за понад півторарічний період. Аналіз відомостей свідчить, що сфера цивільної авіації в РФ перебуває на межі колапсу.

Детальніше про стан цивільної авіації у Російській Федерації – читайте у матеріалі на Фактах ICTV.

Україна запровадила санкції проти 147 осіб

Президент України Володимир Зеленський ввів у дію запроваджені Радою національної безпеки і оборони санкції проти 147 громадян Росії та інших осіб, пов’язаних із Російською Федерацією.

В одному зі списків розміщено імена 60 фізичних осіб, які є громадянами Росії, України, Кіпру, Білорусі, Німеччини, Узбекистану, Австрії, Великої Британії.

Другий список вміщує імена 87 фізичних осіб, які є громадянами Росії.

Серед осіб, проти яких були запроваджені санкції, є, наприклад, екскерівник адміністрації президента РФ Анатолій Чубайс та голова Рахункової палати та ексміністр фінансів РФ Олексій Кудрін.

Дізнатись інших осіб, проти кого були запроваджені обмеження з боку України, можна у матеріалі на Фактах ICTV.

Польща продовжує блокаду

На кордоні з Україною польські перевізники 23 листопада розпочали блокування руху вантажного транспорту на пункті пропуску Медика – Шегині, повідомляє Державна прикордонна служба України.

Тому тут можливі ускладнення руху як на виїзд із Польщі, так і на в’їзд.

– Блокування руху може тривати з 23 до 26 листопада. Водночас перешкоджання руху автобусів та легкового транспорту не передбачається, – уточнюють українські прикордонники.

Крім того, Держмитслужба попередила, що страйкарі можуть заблокувати ще й КПП Нижанковичі – Мальховіце.

– За непідтвердженою інформацією, є наміри поширити блокаду також на пункт контролю Нижанковичі – Мальховіце. Там електронна черга з вантажних автомобілів на виїзд з України зросла з 1,3 тис. до 2 тис. автомобілів, – митники.

Перемир’я на Близькому Сході

Режим припинення вогню між Ізраїлем і ХАМАСом почнеться вранці в п’ятницю, а перше звільнення заручників відбудеться пообіді.

Про це заявив речник Міністерства закордонних справ Катару під час пресконференції в Досі.

За його словами, очікується, що допомога почне надходити в Газу через контрольно-пропускний пункт Рафах на кордоні з Єгиптом, щойно почнеться перемир’я.

За даними іноземних видань, ХАМАС захопив щонайменше 240 ізраїльських заручників під час нападу 7 жовтня в Ізраїлі.

Угода, укладена між Ізраїлем і ХАМАСом за посередництва Катару, Єгипту та США, передбачає повернення 50 ізраїльських заручників в обмін на чотириденну паузу в бойових діях і звільнення 150 палестинців, які утримуються в Ізраїлі.

Проблеми з держбюджетом у Німеччині

Напередодні правляча коаліція в німецькому парламенті відклала на невизначений термін переговори щодо бюджету на 2024-й. Це може вплинути на підтримку України з боку Німеччини наступного року.

Відкладання переговорів щодо бюджету відбулося у зв’язку з кризою, яка виникла через дірку в бюджеті ФРН на €60 млрд, а також необхідністю зберегти якомога більше зобов’язань за видатками на наступний рік.

Голова комітету з оборони Марі-Агнес Штрак-Ціммерманн застерегла від скорочення видатків на Бундесвер і допомогу Україні після рішення щодо бюджету. Вона вже заявила, що спеціальні активи Бундесверу звільняються від заморожування бюджету.

– Питання восьми мільярдів євро для України, з іншого боку, наразі не є вирішеним. Вони мають бути обґрунтовані окремо. Ми працюємо над цим, а також над подальшим захистом обладнання Бундесверу, – сказала вона.

Ексголова Держспецзв’язку – в СІЗО

Вищий антикорупційний суд заарештував колишнього главу Держспецзв’язку Юрія Щиголя, підозрюваного в заволодінні держкоштами, з можливістю застави в 25 млн грн.

Запобіжний захід діятиме до 21 січня 2024 року. Якщо внесуть заставу, то Щиголь зобов’язаний носити електронний браслет, не спілкуватися з підозрюваними і свідками та здати паспорти для виїзду за кордон.

Теги за темою
Ізраїль
Джерело матеріала
loader
loader