Класичний рецепт куті на Святвечір
Ми розповідали, як спекти смачний різдвяний калач з потрійною начинкою. Тепер ділимось рецептом головного атрибута святвечора — куті.
Саме з неї має починатись різдвяна вечеря. Приготувати кутю зовсім не складно. Простим класичним рецептом на своєму сайті поділився відомий шеф-кухар Євген Клопотенко.
Інгредієнти:
- 350 г пшениці
- 50 г волоських горіхів
- 50 г родзинок
- 50 г запареного маку
- 1 ч. л. лимонної цедри
- 2 ст. л. лимонного соку
- мед до смаку
Спосіб приготування:
- Промиваємо пшеницю. Заливаємо її водою та варимо 30 хвилин після закипання. На 350 г пшениці знадобиться 1,4 л води.
- У миску викладаємо мак та заливаємо окропом на 15 хвилин, потім зливаємо воду. Запарений мак перетираємо у макітрі чи ступці. Можна скористатись електричною кавомолкою або блендером.
- Волоські горіхи подрібнюємо. У велику миску викладаємо зварену пшеницю, додаємо подрібнені горіхи та мак, всипаємо родзинки та додаємо мед до смаку.
- Додаємо лимонну цедру та трохи лимонного соку. Ретельно перемішуємо.
Кутя готова. Її можна їсти одразу, а можна охолодити перед подачею. Також ми розповідали, як спекти смачний штолен.