Штолен виходить особливо ароматним та смачним
Ми розповідали, як спекти та скласти неймовірнийпряничний будиночок на свята. Тепер ділимось рецептом, мабуть, найбільш різдвяної випічки — штолена.
Штолен — це випічка, яку роблять задовго до Різдва. Традиційно вона настоюється впродовж 2-3 тижнів в сухому місці за кімнатної температури. Класичним рецептом поділився на своєму сайті Євген Клопотенко.
Інгредієнти:
- 500 г пшеничного борошна (+ для посипання поверхні)
- 100 г цукру
- 25-30 г дріжджів
- 10 г солі
- 150 г вершкового масла (розм`якшеного)
- 250 мл молока
- 1 ч. л. ванільного цукру (за бажанням — з кардамоном)
- 125 г кураги
- 125 г журавлини (в`яленої)
- 50 г рому (темного)
- до смаку апельсинова цедра
- Для марципану:
- 50 г мигдалю
- 50 г волоських горіхів
- 150 г цукру
- 40 мл води
- Для змащування:
- 2-3 ст. л. цукрової пудри
- 25 г вершкового масла (топленого)
Спосіб приготування:
- У велику миску насипаємо борошно та цукор. Розкришуємо дріжджі, додаємо сіль та спеції.
- В миску із сухими інгредієнтами додаємо 150 г вершкового масла, попередньо розм'якшеного. Також вливаємо тепле молоко та перемішуємо. За бажанням можна додати цедру апельсина.
- Викладаємо тісто для штолена, замішуємо впродовж 6-7 хвилин до отримання однорідного м'якого тіста. Залишаємо його під рушником або плівкою на 1 годину, щоб підійшло.
- Для марципану перемелюємо в чаші блендера або кавомолці 50 г волоських горіхів і 50 г мигдалю в дрібну крихту. У сотейник всипаємо 150 г цукру і вливаємо 40 мл води. Варимо на невеликому вогні до розчинення цукру.
- Додаємо крихту з горіхів і, постійно помішуючи, варимо ще 3 хвилини до загустіння. Залишаємо масу для охолодження. З холодної маси формуємо "ковбаску".
- Нарізаємо курагу невеликими кубиками. Змішуємо її з в'яленою журавлиною. Заливаємо ромом і залишаємо настоюватись. Чим довше — тим краще.
- Тісто обминаємо руками та розподіляємо його в круглий пласт товщиною 1 см. Розподіляємо вимочені курагу і журавлину по всьому пласту. Трохи загортаємо одну сторону.
- З іншого боку загортаємо трохи більше тіста до протилежного стику. Викладаємо зверху на тісто марципан.
- Складаємо тісто ще раз до тонкого краю. Злегка приминаємо в районі шва. Залишаємо ще на 20-30 хвилин.
- Випікаємо штолен при температурі 170-180 градусів протягом 45-50 хвилин. Гарячий штолен змащуємо гарячим топленим маслом.
- Засипаємо його щедро цукровою пудрою. Загортаємо.
Як ми вже казали, штолен настоюється, і чим довше — тим краще. Якщо ви вдало просочили його маслом і засипали пудрою, він не зачерствіє і не покриється пліснявою. Також ми ділились рецептом Різдвяного калача.