Як приготувати старовинну страву за допомогою здобутків цивілізації
Ми ділились рецептом смачного різдвяного калача з потрійною начинкою. Тепер розповідаємо, як приготувати головну страву Різдва — кутю.
Це ритуальна страва, яку згадують ще в літописі "Повісті минулих літ" (XII ст.). Зазвичай її варять на плиті або в печі, але також кутю можна приготувати в мультиварці. Рецептом поділились на порталі smachnonews.24tv.ua.
Інгредієнти:
- 1 ст. пшениці;
- 4 ст. води;
- 1 ч. л цукру;
- 1/4 ч. л солі;
- мак, мед, горіхи, родзинки, курага (на ваш смак).
Спосіб приготування:
- Промиваємо пшеницю, заливаємо водою. Найкраще – попередньо залишити на ніч.
- Перекладаємо крупу в чашу мультиварки, додаємо сіль та цукор. Заливаємо водою. Закриваємо кришку, обираємо режим "Рис" або "Крупа". Також підійде режим "Тушкування".
- Готуємо пшеницю протягом 2-2,5 годин до готовності. Якщо це необхідно, надлишки води можна злити.
- Мак заливаємо окропом приблизно на пів години. Потім воду слід злити й ретельно розтерти компонент з цукром. З цією метою можна скористатися блендером або кавомолкою. В давнину це робили ступкою з товкачиком.
- Додаємо у зварену пшеницю підготовлений мак, ретельно все перемішуємо. Закриваємо кришку мультиварки й залишаємо на режимі "Підігрів" на 10 хвилин.
Вже при подачі в таку кутю додаємо мед, рубані горіхи, курагу, родзинки або інші сухофрукти до смаку. Також ми розповідали, як приготувати традиційні "Бобельки" — ще один цікавий варіант куті.