Без зайвої мороки: як зварити пшеничну кутю в мультиварці
Без зайвої мороки: як зварити пшеничну кутю в мультиварці

Без зайвої мороки: як зварити пшеничну кутю в мультиварці

Як приготувати старовинну страву за допомогою здобутків цивілізації

Ми ділились рецептом смачного різдвяного калача з потрійною начинкою. Тепер розповідаємо, як приготувати головну страву Різдва — кутю.

Це ритуальна страва, яку згадують ще в літописі "Повісті минулих літ" (XII ст.). Зазвичай її варять на плиті або в печі, але також кутю можна приготувати в мультиварці. Рецептом поділились на порталі smachnonews.24tv.ua.

Інгредієнти:

  • 1 ст. пшениці;
  • 4 ст. води;
  • 1 ч. л цукру;
  • 1/4 ч. л солі;
  • мак, мед, горіхи, родзинки, курага (на ваш смак).

Спосіб приготування:

  1. Промиваємо пшеницю, заливаємо водою. Найкраще – попередньо залишити на ніч.
  2. Перекладаємо крупу в чашу мультиварки, додаємо сіль та цукор. Заливаємо водою. Закриваємо кришку, обираємо режим "Рис" або "Крупа". Також підійде режим "Тушкування".
  3. Готуємо пшеницю протягом 2-2,5 годин до готовності. Якщо це необхідно, надлишки води можна злити.
  4. Мак заливаємо окропом приблизно на пів години. Потім воду слід злити й ретельно розтерти компонент з цукром. З цією метою можна скористатися блендером або кавомолкою. В давнину це робили ступкою з товкачиком.
  5. Додаємо у зварену пшеницю підготовлений мак, ретельно все перемішуємо. Закриваємо кришку мультиварки й залишаємо на режимі "Підігрів" на 10 хвилин.

Вже при подачі в таку кутю додаємо мед, рубані горіхи, курагу, родзинки або інші сухофрукти до смаку. Також ми розповідали, як приготувати традиційні "Бобельки" — ще один цікавий варіант куті.

Теги за темою
Різдво
Джерело матеріала
loader
loader