Пресконференція Зеленського: головні відповіді за підсумками 2023 року
Пресконференція Зеленського: головні відповіді за підсумками 2023 року

Пресконференція Зеленського: головні відповіді за підсумками 2023 року

Президент провів пресконференцію за підсумками 2023 року

19 грудня Володимир Зеленський зібрав підсумкову пресконференцію за підсумками цього року. Vesti.ua зібрали головні заяви президента.

Час та ЄС

Стрижневою темою спілкування зі ЗМІ мав стати прорив України на останньому саміті ЄС. Про це свідчила плазма, де прапор України перетікав у прапор ЄС та назад. 

"Це найголовніше наше досягнення", – Спробував задати тон прессекретар Сергій Никифоров, але Володимир Зеленський, подивившись на плазму, зауважив, що там прапор України: "Мені здається, головна перемога, яку ми зберегли (держава)". У плані євроінтеграції цей шлях "хтось проходить його десятиліттями, ми проходимо його….Час – ніщо. Ми проходимо його великою жертовністю, боремося за наше майбутнє, яке вибираємо собі самі, а не Росія… Це історична перемога для України", – наголосив Володимир Зеленський. 

В Росії перемог немає

На думку Володимира Зеленського, на своїй підсумковій пресконференції Володимир Путін повторив незмінність своїх цілей. А Україна має перемогу крім ЄС – витіснення флоту РФ із Чорного моря. Як зазначив президент, за кордоном"високо оцінюють майже тотальне домінування України у Чорному морі", за що особливо подякував ГУР МО та СБУ

Проте Україна має проблеми на дипломатичному фронті. За загостренням конфлікту "Ізраїль – Палестина", вважає Зеленський, стоїть РФ, оскільки розфокусується тема України за кордоном.

"І все це комплексно погано впливає на стійкість України, – визнав він. – Росія досягла успіху на дипломатичному полі, коливатись почали деякі держави, кому спочатку допомогти".

"У партнерах впевнений – ми зробили все"

Наче у відповідь більшість питань стосувалися фінансової та військової допомоги Україні. За словами Володимира Зеленського, у партнерах він впевнений: "Я вважаю, що ми зробили все. Запевняю, партнери не підведуть".

Якщо говорити про очікувану фіндопомогу – від Сполучених Штатів, "працюємо потужно над цим і, я впевнений, США нас не зрадять і те, про що домовилися, буде виконано… Мені здається, я знайшов розуміння з президентом США Джо Байденом і з сенаторами. Подивимося. Питання у датах".

Про пакет у 50 млрд євро від Євросоюзу – грали на високих ставках, повідомив президент. За словами Володимира Зеленського, рішення очікується, "коли вони (ЄС) наступного разу збираються". За його словами, про позитив сигналять 1,5 млрд євро, які вже виділено Україні.

Проте Зеленський припускає, що у США, якщо переможе Дональд Трамп, може змінитися ставлення до України. І пропонує дивитися на перші сигнали, які будуть подані новою адміністрацією. Тому що, "якщо одна потужна деталь випадає, механізм починає сипатися. Це буде точно мати вплив, і точно не позитивний, на допомогу з Європи".

Нашестя Patriot'ів

За військову допомогу Володимир Зеленський окремо подякував Німеччині, але незабаром українці зможуть сказати "дякую" самим собі. По-перше, президент анонсував прибуття до країни ще кількох установок ППО Patriot, а також NASAMS.

По-друге, пообіцяв, що країна сама виготовить 1 млн дронів у 2024 році. А також анонсував додаток до артилерії наступного року.

При цьому президент наголосив на проблемах зі 155 калібром, зокрема, з дефіцитом пороху. І визнав перебої постачання озброєння на фронт: "Дуже не подобається, коли через радянські бюрократичні процеси 26 тис. дронів на одному складі не доїхали куди треба. Я просто в шоці, як може не доїхати те, що зроблено нами", – заявив він.

Контрнаступ 2.0 та мобілізація

На пресконференцію Володимир Зеленський з'явився після засідання Ставки, яка, на його думку, була непростою. Проблеми з логістикою та нестачею боєприпасів вплинули на південну операцію 2023 року (контрнаступ ЗСУ).

"Ми не контролюємо небо і ми не маємо достатньо амуніції. Це не каже, що ми не знайдемо виходу або його не знайшли, ми просто не маємо деяких речей з амуніції, ми працюємо над цим", – наголосив президент.

Військова влада готує новий контрнаступ, деталі якого президент запропонував не обговорювати, тому що, "тоді всі обговорювали і що (вийшло)". З посиланням на військових Володимир Зеленський озвучив запит на мобілізацію 450-500 тис. осіб.

"Це дуже серйозна цифра. Я сказав, що мені потрібно більше аргументів, щоб підтримувати цей напрямок, тому що це питання в першу чергу людей, друге – це питання справедливості, обороноздатності та питання фінансів. Щодо людей, мені потрібна конкретика, що буде з мільйонною армією України, дуже потужною, я вважаю, з тими, хто два роки захищає державу", – сказав Володимир Зеленський.

Щоб врахувати всі питання, що виникають у суспільства у зв'язку з мобілізацією, та дати комплексні відповіді, військова влада, за словами президента, і готує законопроєкт. 

"Я поки що не побачив там демобілізації", – зауважив Володимир Зеленський.

До розробки проєкту, за його словами, підключаться фахівці з Міноборони та міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, "бо є люди як в Україні, так і за кордоном". Можливо, це натяк на охоплення мобілізацією та тих, хто виїхав із країни, але розвивати цю тему президент не став.

Зате детально зупинився на фінансовій складовій: мобілізація півмільйона українців коштуватиме близько 500 млрд грн.

"Хотів би розуміння від міністра фінансів та прем'єр-міністра, звідки гроші… І де з січня взяти + 3 млн платників податків", – сказав він.

Жінок не підпише, Безуглу не лайкне

Однак дещо про поки що не зареєстрований законопроєкт про мобілізацію Зеленський сказав точно: "Жінок (мобілізацію) – не підпишу. Що стосується з 25 років, якщо будуть аргументи і я бачу, що це потрібно, із цим погоджуся". 

Останні тижні тему мобілізації українок активно просуває у соцмережах та на публічних майданчиках народний депутат Мар'яна Безугла, яку вважають фігурою, близькою до голови ОПУ Андрія Єрмака та у самого Володимира Зеленського.Друга тема, з якою прогриміла Мар'яна, – публічна вимога відставки Головкому Валерія Залужного.

"Комусь вдячний, за когось соромно"

"Пан Залужний також мій представник, як і всі ті, кого я призначав або хто зі мною прийшов. Комусь дуже вдячний, за когось соромно. Щодо якихось коментарів у Фейсбуці, вибачте, я цим не займаюся. Я не маю часу для щоденних безрезультатних  діалогів, – розповів Зеленський. – Я використовую соцмережу як платформу, як пошту, на якій можу відповісти на ті чи інші питання або передати сигнали нашому суспільству, важливе та термінове – нашим партнерам, що стосується Мар'яни, Валери (швидше за все, мається на увазі Валерій Залужний), інших людей, вони люблять коментувати, лайкати у ФБ. То вони разом на фронт їздять, то вони сваряться… Я тому й сказав, що нам усім треба давати результат державі, а селфі – встигнемо".

Відносини із Залужним у Зеленського, за його твердженням, робочі, "а все моє особисте – з моєю дружиною".

Коли перемога

А на головне питання, скільки триватиме війна і що мається на увазі під перемогою для України, президент безпосередньо не відповів. Тому що, на його думку, відповіді про терміни війни "ніхто не знає. Навіть шановні командири, західні партнери, коли кажуть, що війна на багато років, вони не знають… Війна, перемога, поразка, стагнація залежать від багатьох і багатьох рішень, багатьох ризиків, багатьох напрямів, але в більшості своїй, від нас із вами. Якщо ми не втратимо нашу стійкість, ми завершимо війну раніше… Можна жити зі скепсисом, але можна і країну прої… зі скепсисом. А ми не готові віддати нашу країну, з першого і до останнього дня так буде….Я впевнений, ми зможемо наблизити цю перемогу".

Зеленський категорично не згоден, коли партнери у США сприймають саме збереження держави як перемогу: "Цього недостатньо".

Поразки не буде

Водночас ймовірність поразки України категорично заперечує: "Ми були у повній блокаді. Ми вийшли із цього. Люди, Бог, партнери (допомогли) не знаю, хто більше… І зараз у нас інша ситуація. І я погоджуюсь, що у нас є виклики, скільки нам допомоги по снарядах, по ремонту .... Але треба жити в Україні і боротися, Не тільки словами, а своїми кроками. Ось що треба робити. Ну, щоб потім принаймні не було соромно".

Це стосується й команди Зеленського, недоліки окремих представників яких він визнає, пропонує за корупцію – саджати, але "і не забувати ті, хто робить щось. Сьогодні дуже важливо не ділитися".

Хто розблокував кордон

19 грудня президент трохи відкрив закулісні процеси, завдяки яким вдалося розблокувати кордон і почати вивозити зерно. За його словами, допомогла Румунія, президент якої сказав, "спочатку ціни – потім цінності", а також єдина позиція Євросоюзу. 

"Ми втратили сотні мільйонів доларів, частину врожаю та щодня нас запитували фермери, у нас поля заміновані, ми хочемо вивезти хоч щось. Ви зрозумієте мене, я не якась ганчірка, я сказав, дайте нам вивезти", – описав розблокування Зеленський.

Блокада, на його думку, вплинула на результати виборів у Польщі. 

"Я віритиму, що новий уряд зніме цю блокаду. Вона штучна. Не можна політизувати питання збіжжя. Ви знаєте, що Польща втратила гроші? Ми збудували коридор через Молдову-Румунію. Я вирівнюю цю ситуацію. Дуже хочу вирівняти", – відповів Зеленський представнику польського ЗМІ.

Орбан без відповіді

А з прем'єром Угорщини Віктором Орбаном розмова не задалася, вважає український президент. Він заперечує, що колись говорив з Орбаном чи Путіним про припинення вогню. І наполягає на розбудові прямого діалогу, можливо, переговорів з Орбаном. 

"В Аргентині я сказав йому: дай мені одну причину, чому ти не підтримуєш (вступ) України до ЄС, він не зміг відповісти. І чому ми не можемо зустрітися – він теж не знайшов причин. Я думаю, ми могли б знайти дипломатичну відповідь і наші сторони працюють над цим", – розповів Зеленський.

Але Угорщину з лишком компенсує розвиток дружніх відносин з Аргентиною, адже Хав'єр Мілей "за нас", а також Володимиру Зеленському на полях інавгурації надійшли цікаві економічні пропозиції від Еквадору, підтримка від Уругваю та Парагваю.

Частинами в НАТО? Це маячня!

Володимир Зеленський 19 грудня поставив крапку навколо дискусій щодо вступу до НАТО частинами, а також про переговори з РФ.

Про НАТО. Україна досі не передала Альянсу своє бачення гарантій безпеки. "Нас не запрошують до НАТО. І сигнали про часткову участь – це марення, – Заявив Зеленський. – Ми жодного разу ні від одного з партнерів не отримували такої пропозиції". Тому що, на його думку, виникнуть складності. Допустимо, Україна частково буде в НАТО і Путін розпочне війну з Альянсом. Чи боротимуться країни-члени НАТО за частину української території, адже Україна не визнає тієї частини, що не увійде до НАТО, російською.

Про переговори. З 10 пунктів мирного плану Володимира Зеленського, за його словами, на різних міжнародних рівнях відпрацьовано 5 пунктів. Інші 5 – на найближчому економічному форумі у Швейцарії (Давос), де буде окрема платформа з безпеки. 

"Коли буде готовий документ, коли всі держави будуть об'єднані навколо нього, він буде переданий тій стороні і, якщо вона буде готова його сприйняти, тоді ваше питання (про переговори) буде актуальним", – заявив Зеленський. І відразу підкреслив, що, якщо людина в Москві говорить, цілі СВО незмінні, "отже, людина не хоче миру".

Хоча альтернативою може бути розширення кордонів України за 1991 рік. Адже, зазначив Зеленський, чим більше РФ відступить (від кордону України), тим більша вона буде слабка, починаючи з лідера і закінчуючи їхньою присутністю на міжнародних майданчиках. І це дуже важливо, інакше використовувати цей час і ми всі боремося, молимося, щоб у нас це вийшло.

Сюрприз на перспективу

А ще президент думає про мультигромадянство. На його думку, це дозволило б не втратити українців. 

"Я говорив про це до війни та вважаю це нормально. Дати їм (діаспорі та тим, хто за кордоном) можливість підтримувати Україну, відчувати, що вони українці, відкривати бізнеси, сплачувати податки. Все це точно йде в плюс України… Я б хотів, щоб люди за кордоном чули це, щоб вони не поспішали відмовлятися від громадянства нашої держави, нам не треба втрачати наших людей, і множинне громадянство вирішить це питання", – наголосив Зеленський.

Джерело матеріала
loader
loader