"Довгий шлях": Сіярто сказав, коли може відбутись зустріч Зеленського і Орбана
"Довгий шлях": Сіярто сказав, коли може відбутись зустріч Зеленського і Орбана

"Довгий шлях": Сіярто сказав, коли може відбутись зустріч Зеленського і Орбана

Угорщина, схоже, не поспішає ні налагоджувати добросусідські стосунки з Україною, ні ратифікувати вступ Швеції до НАТО. В уряді країни заявили, що до зустрічі прем’єр-міністра Віктора Орбана з президентом України Володимиром Зеленським ще довго чекати, а членство Швеції може почекати до кінця лютого.

З такими заявами виступив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто у вівторок, 30 січня, під час брифінгу, повідомила Reuters. Брифінг було організовано через день після зустрічі міністра з українським колегою Дмитром Кулебою в Ужгороді.

Відповідаючи на запитання журналістів, Сіярто сказав, що попереду довгий шлях до зустрічі Віктора Орбана та Володимира Зеленського. За його словами, якщо Україна виконає умови Угорщини, це створить "чистий аркуш" у двосторонніх відносинах і дозволить провести зустріч на найвищому рівні.

Щодо вето Угорщини на 50 млрд євро для України Сіярто підтвердив зміну позиції уряду та сказав, що Будапешт готовий використати бюджет Європейського Союзу для запропонованого пакету допомоги Києву обсягом 50 мільярдів євро (54 мільярди доларів), якщо він щорічно переглядатиметься за умови одностайності держав-членів.

Сійярто також відповів на запитання про членство Швеції в Альянсі. Він заявив, що не бачить необхідності скликати позачергове засідання парламенту Угорщини для голосування щодо заявки країни на вступ до НАТО. Таку пропозицію подали угорські опозиційні партії.

"Чергова сесія парламенту починається в кінці лютого, тому я думаю, що ми можемо дочекатися чергової сесії і тоді включити це в порядок денний, якщо більшість погодиться, звичайно", – сказав він.

Нагадаємо, у понеділок, 29 січня, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та керівник ОП Андрій Єрмак провели в Ужгороді зустріч з главою МЗС Угорщини Петером Сіярто. Сторони розпочали переговори з метою нормалізації українсько-угорських відносин.

Як повідомляв OBOZ.UA, за словами керівника Офісу президента України Андрія Єрмака, зустріч Володимира Зеленського із Віктором Орбаном готується. Але про конкретну дату під час зустрічі в Ужгороді не йшлося.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader