Команда вчених кафедри педіатрії Каліфорнійського університету провела дослідження й опублікувала серію наукових статей, у яких докладно описано, що саме сталося, коли понад 40 дітей (віком від 8 до 18 років) відмовилися їсти цукор протягом десяти днів.
Зазначається, що всі учасники експерименту не переставали їсти хліб, хот-доги і закуски. Однак при цьому з їхнього раціону прибрали фруктозу – простий цукор, що міститься в багатьох продуктах харчування.
Результати
У підсумку результати дослідження виявили значне зниження:
- новоутворених тригліцеридів (або жирів);
- рівня глюкози в крові натщесерце;
- артеріального тиску;
- жиру, який відкладається на органах, включно з печінкою;
- АСТ, який є маркером функції печінки;
- інсулінорезистентності, оскільки клітини були здатні краще видаляти глюкозу з кровотоку;
- індексу маси тіла.
Учасники також повідомили, що стали почуватися набагато краще.
Кількість цукру
Всесвітня організація охорони здоров’я дала рекомендації дорослим і дітям скоротити споживання цукру приблизно до 58 г або 14 чайних ложок на день або від 5% до 10% від загального споживання калорій.
При цьому слід врахувати, що, наприклад, пляшка кока-коли об’ємом 300 мл містить близько 30 г цукру.
Як знизити споживання цукру
По-перше, за словами вчених, слід стежити за всім, що, коли і скільки ви їсте протягом звичайного дня. По-друге, поставте собі плюс за свіжі овочі та цільні фрукти і визначте продукти, в які додано цукор.
Таким чином, ви зможете враховувати доданий цукор, який споживаєте, і відповідним чином коригувати свій раціон.