Свято для душі та шлунка
Кожен народ відзначає світле свято Великодня по-особливому. Відповідно, і рецепти головної святкової страви у всіх свої.
Сьогодні ми з "Важно знать" розповімо, як готують паску в Грузії. Дізнатися її дуже просто за характерною формою. Вся річ у тому, що перед випіканням паски грузини вирізають на ній характерну хрестовину і згодом прикривають її фрагментами тіста. Як прикраса на верхівці випічки зазвичай викладають вигадливий орнамент!
Як приготувати грузинську паску
Інгредієнти:
- 500 г борошна;
- 100 г цукру;
- 100 г вершкового масла;
- пакетик сухих дріжджів;
- 3 курячі яйця;
- 0,5 ч. л. соди;
- 0,5 ч. л. солі;
- 0,5 ч. л. кориці;
- 100 г сухофруктів до смаку;
- 1 куряче яйце окремо для змащування Великодня.
Спосіб приготування:
- Розтоплюємо вершкове масло і даємо йому охолонути до кімнатної температури.
- В окремому посуді змішуємо борошно, корицю, сіль, цукор, соду та сухі дріжджі. Додаємо остигле вершкове масло і перемішуємо.
- Розбиваємо яйця в окрему миску і додаємо їх до маси, що вийшла. Замішуємо м’яке та еластичне тісто.
- Додаємо в тісто сухофрукти, перемішуємо ще раз. Накриваємо і залишаємо "відпочити" на 2-3 години, щоб воно підійшло.
- Через вказаний час викладаємо тісто на дерев’яну дощечку, надаємо круглу форму. Робимо на поверхні паски кілька надрізів змащуємо яйцем.
- Відправляємо паску на змащене деко і випікаємо в розігрітій до 180 градусів духовці близько години.
Готовий пасхові даємо охолонути, прикрашаємо приготованою глазур’ю або кондитерською присипкою. За бажанням можна прикрасити також свіжими фруктами чи ягодами.