Таку паску печуть гуцули з села Космач
Ми ділились рецептом чудовоїпаски з нічною опарою. Тепер розповідаємо, як спекти смачну паску в гуцульському стилі.
Рецептом поділились на ютуб-каналі "Наші Бесаги". Це сімейний рецепт пані Параски з Космача. Її традиційно печуть в печі, однак можна приготувати і в духовці.
Інгредієнти:
- борошно — 4 кг.
- молоко — 2 літри
- цукор — 1 кг.
- сіль — 2 чайні ложки
- олія — 50 мл. (+20 мл під час замішування)
- яйця — 5 шт.
- жовтки — 20 шт.
- оцет — 1 чайна ложка
- дріжджі 1.5 пачки (150 грамів)
- масло — 0.5 кг
Спосіб приготування:
- В молоко всипаємо цукор. Ставимо на вогонь та доводимо до кипіння. Після цього переливаємо та охолоджуємо.
- Додаємо дріжджі та розмішуємо. Вбиваємо у окрему миску п’ять цілих яєць та додаємо 20 жовтків. Додаємо трішки оцту в яйця, дрібку солі, розмішуємо.
- Вмішуємо яйця в опару. Додаємо розтоплене і трохи охололе масло.
- Потроху замішуючи, підсипаємо просіяне борошно. Вимішуємо тісто довго.
- На середині замішування вливаємо горілку. На фінальному етапі вливаємо олію. Вимішуємо, поки тісто не перестане прилипати до рук та миски.
- Накриваємо готове тісто рушником та ставимо у тепло. Воно повинно 1-1,5 години підійматись.
- Форми для пасок змащуємо смальцем. Присипаємо невеликою кількістю борошна.
- Формуємо майбутні паски, вкладаємо їх у форми. Ставимо ще у тепле місце, щоб підросли.
- Змащуємо яйцем. Випікаємо в печі або духовці до готовності.
Прикрасити паски можна тістом, як на відео. Або приготувати глазур. Ми ділились простим рецептом.