Від 4,5 до 20 тисяч новобранців: Зеленський підписав закон про мобілізацію засуджених
Від 4,5 до 20 тисяч новобранців: Зеленський підписав закон про мобілізацію засуджених

Від 4,5 до 20 тисяч новобранців: Зеленський підписав закон про мобілізацію засуджених

За оцінками народного депутата Давида Арахамії, до ЗСУ зможуть потрапити від 15 до 20 тис. засуджених. В Мін'юсті повідомили, що відомо про 4500 таких добровольців.

Деякі категорії засуджених громадян отримали можливість мобілізуватись до ЗСУ після вступу у дію закону, який 17 травня підписав президент України Володимир Зеленський. Про рішення очільника держави свідчить картка відповідного нормативно-правового акту, опублікованого на порталі Верховної Ради

Законопроєкт про мобілізацію засуджених №11079-1 отримав підтримку від народних депутатів 8 травня 2024 року. Після цього закон проглянули у комітеті з правоохоронної діяльності і його підписав спікер Руслан Стефанчук. Врешті свою візу на документ наклав президент Зеленський, показано у картці на сайті Ради.

Закон про мобілізацію засуджених - підпис Зеленського на документі
Фото: Скриншот

Зазначимо, весною 2024 року група з 35 депутатів ініціювали законопроєкт про можливість мобілізації засуджених громадян України. Такі громадяни отримували право на умовно-дострокове звільнення у випадку, якщо укладуть контракт на службу у ЗСУ. Новація стосується не усіх засуджених. Зокрема, було заборонено звільняти на таких умовах людей, яких покарали за:

  • злочини проти національної безпеки;
  • тероризм;
  • убивство двох та більше осіб;
  • зґвалтування;
  • злочини проти дітей;
  • дорожньо-транспортну пригоду зі смертельними наслідками, вчинену під дією алкоголю чи наркотичних речовин.

У закон прописана процедура, за якою засуджених можуть взяти у військо. Серед обов'язкових умов — згода командира підрозділу та проходження військово-лікарської комісії.

У міністерстві юстиції повідомили кількість засуджених, які погодились стати бійцями ЗСУ в обмін на умовно-дострокове звільнення — близько 4500 осіб. Народний депутат Давид Арахамія, своєю чергою, припустив, що сумарна кількість охочих — від 15 до 20 тис.

Тим часом в Україні з 18 травня вступає у дію закон про посилення мобілізації, який допоможе державі отримати інформацію про військовозобов'язаних чоловіків. З 18 травня по 16 липня усі чоловіки призовного віку повинні оновити військові дані у територіальних центрах комплектування і для цього передбачено кілька шляхів. Передбачено, що можна особисто прийти в ТЦК, скористатись послугами ЦНАП або встановити застосунок та зробити усі необхідні маніпуляції дистанційно.

Нагадуємо, 17 травня в Міноборони повідомили, що військовозобов'язані через 24 години зможуть встановити застосунок з електронним кабінетом військовозобов'язаного. Водночас представник відомства пояснив, що застосунок матиме мінімальний функціонал і дороблятиметься.

Теги за темою
Закон
Джерело матеріала
loader