Качана каша – це унікальна українська знахідка для усього світу. Незвична страва, яку створюють на основі пшона і потім ретельно та довго катають руками.
Але завдяки довгому процесу підготовки та готування, про цю страву майже забули. Саме тому фудблогер Володимин Ярославський у своєму Instagram вирішив нагадати читачам рецепт цієї автентичної української страви.
Інгредієнти
- Пшоно – 100 гр
- Яйця – 5 шт
- Борошно – 380 гр
- Курка – 1/2 шт
- Цибуля
- Морква
- Селера
- Лавровий лист
- Чорний перець
- Стебла петрушки або кропу
Спосіб приготування
1. Спочатку готуємо бульйон. ½ частину курки поміщаємо у каструлю. Додаємо моркву, читулю, селеру, лавровий лист, чорний перець, та стебла петрушки або кропу. Варимо протягом 1,5 години на маленькому вогні.
2. Беремо велику ємність (в ідеалі – алюмінієвий тазик), насипаємо пшоно та додаємо 1 ч.л. яєць. Вимішуємо відкритою долонею. щоб усі крупа стала волога, але не злипалась.
3. Додаємо чайну ложку борошна і знов викачуємо відкритою долонею щоб уся крупа покрилась борошном.
4. Повторюємо цю процедуру допоки не розійдуться всі яйця. Не лийте багато яйця - бо крупа може злипнутись і бути нерівномірною.
5. Закінчуємо процес просто яйцем, щоб каша була більш глянцевою і красивою.
6. Викачану кашу висипаємо на деко і даємо підсохнути при 60 градусах протягом 30 хвилин.
7. Даємо каші охолонути. Качана каша готова. В такому вигляді її можна зберігати протягом місяця.
8. У каструлю додаємо кашу, заливаємо бульйоном у пропорції 1:4. Додаємо сіль і варимо на повільному вогні під кришкою протягом 1.5-2 годин.
9. Окремо підсмажуємо цибулю та підкопчене сало. Додаю до каші разом із вершковим маслом.
На OBOZ.UA є й інші рецепти каш:
- Кукурудзяна каша
- Пшенична каша
- Горохова каша