Розкрито причину аномально високого тиску в дітей: до неї виявилися схильні 70% підлітків
Розкрито причину аномально високого тиску в дітей: до неї виявилися схильні 70% підлітків

Розкрито причину аномально високого тиску в дітей: до неї виявилися схильні 70% підлітків

Останніми роками лікарі все частіше діагностують у дітей гіпертонію у віці, в якому її не повинно бути. Провівши нове дослідження, вчені змогли розкрити несподівану причину такої тенденції.

Згідно з новим дослідженням, діти та підлітки, які не висипаються, можуть піддаватися підвищеному ризику підвищення кров'яного тиску. Нова робота вчених виявила не очевидну небезпеку, яка закладає в молоді організми фундамент для подальших проблем зі здоров'ям. Автори сподіваються, що ці результати можуть вплинути на те, як лікарі обговорюють гіпертонію з маленькими пацієнтами та їхніми батьками, пише NBC News.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Аналіз, проведений за участю понад 500 дітей і підлітків з гіпертонією, виявив чітку кореляцію між недостатнім сном і підвищеним тиском. Результати дослідження були опубліковані в журналі Pediatrics. Дані були отримані від дітей і підлітків у Дитячій лікарні Філадельфії.

Важливо Гіпертонія вбиває наш організм: учені пов'язали високий тиск із підвищеним ризиком раку

Доктор Емі Когон, провідна авторка дослідження і доцентка Медичної школи Перельмана при Пенсільванському університеті, наголосила, що, хоча дослідження не встановлює причинно-наслідкового зв'язку, сон зазвичай не враховують лікарі, коли консультують батьків щодо гіпертонії. Когон заявила: "Зазвичай ми орієнтуємося на такі речі, як дієта і фізичні вправи. Це ще один фактор, про який батьки могли б подумати, особливо якщо в дитини часто спостерігається високий тиск".

Незважаючи на зниження загального рівня гіпертонії серед дітей, за оцінками Центрів з контролю і профілактики захворювань (CDC), вона спостерігається приблизно в кожного сьомого підлітка віком від 12 до 19 років. Основні фактори ризику розвитку гіпертонії у молодих людей включають надлишкову вагу, відсутність фізичної активності та неправильне харчування, як підкреслює Американська асоціація серця у своєму дослідженні, опублікованому в журналі Hypertension.

Результати останнього дослідження мають велике значення з огляду на широко поширену проблему нестачі сну серед молоді. За даними CDC, майже 60% школярів середніх класів і понад 70% старшокласників не отримують достатньої кількості сну на постійній основі. Крім того, до третини дітей молодшого шкільного віку також сплять менше, ніж рекомендується.

Американська академія медицини сну дає рекомендації щодо тривалості сну залежно від віку:

  • Діти до 6 років: 10-13 годин за ніч.
  • У віці 6-12 років: від 9 до 12 годин за ніч.
  • 13-18 років: від 8 до 10 годин за ніч.
  • 18 років і старше: 7-9 годин на добу.

Доктор Баррі Лав, директор програми катетеризації вроджених вад серця в дитячому кардіологічному центрі Mount Sinai Kravis, нагадав про важливість контролю артеріального тиску в ранньому віці, заявивши: "Ми знаємо, що високий артеріальний тиск пов'язаний з раннім розвитком ішемічної хвороби та інсульту. Ми вважаємо, що пошкодження кровоносних судин відбувається з часом".

Дослідження також показало, що діти, які більше відхилялися від рекомендованої тривалості сну, частіше страждали від високого тиску. Це було незалежно від віку, статі та індексу маси тіла дітей. Цікаво, що як недостатній, так і надлишковий сон був пов'язаний із проблемами тиску, водночас відсутність типового нічного зниження артеріального тиску відзначалася в тих, хто спав більше, ніж рекомендовано.

Проблеми зі сном у дітей часто спричинені занепокоєнням і використанням електронних пристроїв. Опитування, проведене дитячою лікарнею Мічиганського університету C.S. Mott, засвідчило, що 25% дітей віком від 1 до 6 років мають проблеми зі сном через занепокоєння, а 59% зовсім не вимикають свої пристрої на ніч. Доктор Когон зазначила, що сон порушує не тільки світло від екранів, а й захопливий контент у таких застосунках, як TikTok і Instagram.

Щоб поліпшити сон, доктор Маріана Бедойя з дитячої лікарні Монро Карелла-молодшого при Університеті Вандербільта рекомендує відмовитися від кофеїну щонайменше за шість годин до сну, дотримуватися його регулярного графіка й уникати дрімоти, що особливо важливо для дітей старшого віку. Крім того, як радить Когон, слід прибрати електроніку зі спальні перед нічним відпочинком.

На додаток до дискусії про сон і гіпертонію, дослідження Національного інституту здоров'я (NIH) показало, що хронічне недосипання у підлітків може призвести до підвищення рівня гормонів стресу, таких як кортизол, який також може підвищувати тиск. Це є черговим нагадуванням важливості дотримання режиму сну як частини комплексного підходу до лікування гіпертонії з раннього віку.

Деякі дослідження також показали, що підлітки, які отримують достатню кількість сну, з більшою ймовірністю краще встигатимуть у навчанні. Американська академія педіатрії повідомила, що у школярів, які більше сплять, вища успішність, краща концентрація уваги і краще психічне здоров'я. Це підтверджує думку багатьох учених і лікарів про те, що пріоритет сну не тільки сприяє фізичному здоров'ю, а й покращує когнітивні функції та емоційний стан.

Раніше Фокус писав про дешеву альтернативу тонометрам, що працює на смартфоні. Пристрій обіцяє забезпечити надійну перевірку артеріального тиску прямо на вашому смартфоні, в будь-якому місці і в будь-який час.

Також Фокус писав про те, що розмови по телефону підвищують тиск. Як показує нове дослідження, що більше люди спілкуються телефоном, то вищий ризик появи у них високого кров'яного тиску.

Важливо! Ця стаття ґрунтується на останніх наукових і медичних дослідженнях і не суперечить їм. Текст має виключно інформаційний характер і не містить медичних порад. Для встановлення діагнозу обов'язково зверніться до лікаря.

Теги за темою
Діти Здоров'я дослідження лікарі наука
Джерело матеріала
loader
loader