Литва скасовує безкоштовне навчання для українських студентів: які винятки можливі
Литва скасовує безкоштовне навчання для українських студентів: які винятки можливі

Литва скасовує безкоштовне навчання для українських студентів: які винятки можливі

Уряд Литви більше не покриватиме плату за навчання для українських біженців – з вересня цього року ця схема не буде доступна для нових студентів з України. Водночас ті студенти, які вже вступили на навчання, зможуть закінчити його безкоштовно.

Про це пише LRT. Також деякі університети та коледжі заявили, що українські студенти все одно зможуть навчатися в них безкоштовно.

Зазначається, що скасування безкоштовного навчання для українських студентів у Литві – це ініціатива України.

"Ми організовуємо всі заходи допомоги українським громадянам, які проживають у Литві, у відповідь на потреби української держави, у співпраці та без стимулювання відтоку мізків з України. Це бажання української сторони. В Україні є вищі навчальні заклади, і наразі немає потреби переводити навчання кудись", – кажуть в міносвіти Литви.

Таким чином, на українців, які отримали повну середню освіту та склали випускні іспити в Литві, поширюватимуться такі самі загальні правилам прийому, що й на громадян Литви. Наші біженці зможуть подавати документи на державні місця в державних університетах і коледжах.

Однак попри рішення центральної влади деякі вищі навчальні заклади – Вільнюський коледж, Вільнюський технічний університет імені Гедімінаса (Vilnius Tech) та Університет Вітаутаса Великого (VDU) – вирішили продовжувати повністю або частково фінансувати навчання українських студентів.

Зараз українські студенти навчаються у 17 литовських вищих навчальних закладах, найпопулярнішими з яких є VU, VDU, Vilnius Tech, Kaunas University of Technology та Vilnius College. У цих закладах навчається близько 1100 українців, з них близько 500 – у Вільнюському університеті.

Як повідомляв OBOZ.UA, влада Литви ухвалила рішення спрямовувати частину ВВП на підтримку безпеки України. За підсумками засідання Державної ради оборони, йдеться про щонайменше 0,25% ВВП на оборонну підтримку України.

Лише перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader