Націоналізацію Ocean Plaza намагаються зупинити в інтересах російського олігарха? Як Хмельницький, Іванов, Ротенберг та Україна ділять ТРЦ
Націоналізацію Ocean Plaza намагаються зупинити в інтересах російського олігарха? Як Хмельницький, Іванов, Ротенберг та Україна ділять ТРЦ

Націоналізацію Ocean Plaza намагаються зупинити в інтересах російського олігарха? Як Хмельницький, Іванов, Ротенберг та Україна ділять ТРЦ

Компанія "Ланіта Інвест", яка є міноритарним власником ТРЦ Ocean Plaza, намагається через суд визнати кредит перед офшорною компанією підсанкційного російського олігарха Аркадія Ротенберга недійсним. Однак насправді такий позов може затягнути процес націоналізації Ocean Plaza на роки.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook озвучив Андрій Журжій, засновник Inzhur. Нагадаємо, ІС Либідь — власник ТРЦ Ocean Plaza. 66,65% компанії належить Фонду державного майна України, а 33,35% – компанії "Ланіта Інвест". "Ланіта Інвест" ще до серпня 2023-го, згідно з даними Youcontrol, офіційно належала бізнесмену Василю Хмельницькому. Його партнер в цій компанії – Андрій Іванов. Ще в 2022-му Хмельницький заявляв, що свою частку в компанії продав Іванову, а "51% точно належить росіянам".

Зараз офіційний власник "Ланіта Інвест" – Костянтин Костенко. Журжій заявляє, що компанія досі належить "бізнесменам Андрію Іванову і Василю Хмельницькому". Саме адвокат "Ланіта Інвест" Ганна Іщенко звернулась до Господарськго суда міста Київа із позовом до компанії Ротенберга про те, щоб визнати кредит, який був отриманий ще в 2009-му на будівництво ТРЦ, недійсним. Водночас Міністерство юстиції через ВАКС намагається забрати у Ротенберга право вимагати цей кредит.

Тобто держава Україна через Мінюст намагається забрати у російського підсанкційного олігарха право вимагати кредит перед компанією, яка володіє ТРЦ. Водночас інтереси "ІС Либідь" в суді представляє адвокат міноритарного акціонера "Ланіта Інвест".

"ІС Либідь (яка на 66,65% належить Фонду держмайна) через адвоката Ганну Іщенко (яка є представницею Ланіта Інвест) звернулось до Господарського суду міста Києва із позовом до сторони ротенберга про визнання недійсним того самого кредитного договору. А саме: визнання недійсною умову п. 2.3. кредитного договору №1 від 27.10.2009 про встановлення відсотку ставки із розрахунку 20%; визнання зобов`язання ІС Либідь за кредитним договором №1 від 27.10.2009 припиненими з 30.06.2024 за ставкою 14,41%", – пояснив Журжій.

Держава Україна могла дуже швидко забрати у компанії Ротенберга право вимагати кредит. Адже права про застосування санкцій вирішується протягом 30 днів, апеляційну скаргу на рішення можна подати протягом 5 днів, розгляд апеляційної скарги триває 15 днів.

"Але тепер є паралельна справа в Господарському суді – який через 3 місяці лише розпочне підготовче засідання. А враховуючи, що такі справи не мають скорочених термінів розгляду, то це може тривати роками! Враховуючи викладене, вбачається: позов від імені ІС Либідь подано в інтересах Ротенберга, щоб не допустити реальну націоналізацію його активів і максимально затягнути процес", - пояснив Журжій.

Водночас компанія "Ланіта Інвест" навпаки заявила, що навпаки намагається спростити процедуру. Як повідомлялося, у липні 2023 року Вищий антикорупційний суд націоналізував 100% ТОВ "Авангард-Віларті", кінцевими бенефіціарними власниками якої є сім’я Аркадія Ротенберга. "Авангард-Віларті" є власником 66,65% в ТОВ "Інвестиційний Союз Либідь", яка, у свою чергу, володіє торговельно-розважальним центром Ocean Plaza. Решта 33,35% в "ІС Либідь" належить компанії Q Partners бізнес-партнера Василя Хмельницького Андрія Іванова.

Аркадій Ротенберг вважається другом російського диктатора Володимира Путіна. Він називав себе власником палацу під Геленджиком. В Україні Ротенберг знаходиться в розшуку.

Раніше OBOZ.UA також публікував позицію "Ланіта Інвест".В компанії впевнені, що насправді діють в інтересах України.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader