В десятки разів більше за Зеленського: скільки заробляє імовірна перша жінка-президент США
В десятки разів більше за Зеленського: скільки заробляє імовірна перша жінка-президент США

В десятки разів більше за Зеленського: скільки заробляє імовірна перша жінка-президент США

Минулого року кандидат у президенти США від Демократичної партії Камала Гарріс, заробила на посаді віце-президента Сполучених Штатів, 218 тис. доларів. Це більш ніж у 27 разів більше за зарплату президента України Володимира Зеленського.

Таку суму доходу Гарріс вказала у своїй податковій декларації. Крім того, вона отримала $500 тис. як аванс за книги, опубліковані нею ще до вступу на посаду.

Загалом капітал американського віце-президента оцінюється в $8 млн. Переважно за рахунок будинку в Каліфорнії, який належить їй та її дружині, адвокату Дагу Емхоффом – житло вони купили у 2012 році за $1 млн, а зараз його вартість оцінюється у $4,4 млн.

За даними Forbes, на банківському ощадному рахунку Камали Гарріс зберігається $250-500 тис. і приблизно така сама сума – на її пенсійному рахунку. Крім того, як держслужбовцеві їй належить федеральна пенсія у розмірі $1 млн на рік.

Нинішня робота Камали Гарріс – найвища оплата в її кар'єрі. До того, як стати другою за впливовістю особою у США, вона працювала юристом:

  • окружним прокурором Сан-Франциско вона щорічно заробляла від $140 тис. до трохи більше ніж $200 тис.
  • на посаді генпрокурора штату Каліфорнія у 2010 році їй платили $159 тис.;
  • потрапивши до Сенату США у 2017 році, Гарріс почала заробляти $174 тис.;

Однак якщо вона переможе на президентських виборах, вона доб'ється значного збільшення її окладу. Зарплата президента США зафіксована у Кодексі США у розмірі $400 тис. рік, як і $50 тис. допомоги – ці гроші призначені для покриття витрат, пов'язаних із виконанням президентських обов'язків. Окремо від цього президенту виділяють неоподатковувану суму в $100 тис. на подорожі та $19 тис. на рік на розваги

Зарплата Зеленського

Президент України Володимир Зеленський одержує значно менше, ніж Камала Гарріс. Раніше вже повідомлялося, що у своїй податковій декларації за 2023 рік він зазначив, що "за основним місцем роботи" він за рік заробив 336 тис. грн, тобто 28 тис. грн на місяць.

За курсом у 40,48 грн/$ це у 26,7 раза менше, ніж у Гарріс. Втім, це далеко не всі прибутки глави держави. Як повідомили в Офісі президента, доходи глави держави та членів його сім'ї склали 12,4 млн грн:

  • доходи від продажу ОВДП – 7,4 млн грн;
  • зарплата, відсотки банку, доход від надання нерухомості в оренду – 4,9 млн грн.

Раніше OBOZ.UA повідомляв, що уповноважений із захисту державної мови в Україні Тарас Кремень отримав у 2023 році понад 115 тис. грн заробітної плати. Сюди увійшли посадовий оклад, збільшення за вислугу років, збільшення за інтенсивність роботи, матеріальна допомога, оплата часу відпустки, індексація заробітної плати та місячна премія.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader