На полицях українських магазинів все частіше можна зустріти маленькі зелені фрукти, які нагадують мініатюрні ківі, але з гладкою їстівною шкіркою. Це актинідія, або мініківі, які тепер вирощуються і в Україні.
Ці плоди, на відміну від звичайних ківі, не потребують очищення, адже їх шкірка також придатна до вживання, що робить їх зручними для швидкого перекусу.
Мініківі багаті на вітамін С — у 100 грамах міститься 52,5 мг, що покриває 70% добової потреби. Вони також містять калій, кальцій, вітамін Е та вітаміни групи В, що допомагає зміцнити імунітет, покращити роботу серця, підтримати здоров'я кісток і суглобів.
Актинідія, що міститься в мініківі, містить міоінозит (вітамін В8), який регулює рівень цукру в крові, знижує ризик діабету і ожиріння, а також має антидепресивний ефект і покращує роботу нервової системи.
Мініківі містять лютеїн, антиоксидант, який захищає очі від вікових змін, таких як катаракта, і допомагає зберегти зір, особливо корисний для тих, хто працює за комп'ютером або літніх людей. Актинідія також багата на клітковину, яка покращує травлення і запобігає запорам.
Актинідин, фермент, що міститься в мініківі, допомагає організму легше перетравлювати білки, що робить цей фрукт корисним для підтримки здорової мікрофлори кишечника.
Вживання мініківі сприяє відчуттю ситості, регулює обмін речовин і може допомогти в зниженні ваги.
Крім того, Знай.ua повідомляв, за кіло - усього 28 грн: супермаркети оновили ціни на яблука, виноград та банани