Франція оголосила в розшук брата Павла Дурова, — Politico
Франція оголосила в розшук брата Павла Дурова, — Politico

Франція оголосила в розшук брата Павла Дурова, — Politico

Справа стосується відмови Telegram співпрацювати зі слідчими французької поліції щодо сексуального насильства над дітьми.

Французька влада видала ордери на арешт гендиректора Telegram Павла Дурова та його брата — співзасновника компанії Миколи в березні цього року. Про це пише Politico з посиланням на офіційні документи, які потрапили в розпорядження видання.

У документі вказано про «майже повну відсутність співпраці Telegram» з французькою та європейською владою.

Також там вказується, що французьке розслідування щодо Telegram є ширшим і воно почалося на кілька місяців раніше, ніж було відомо до цього. Справа стосується відмови Telegram співпрацювати зі слідчими французької поліції щодо сексуального насильства над дітьми.

Згідно з даними Politico, ордери на арешт Дурових видали 25 березня, після того, як Telegram «не відповів» на попередній запит суду щодо ідентифікації користувача телеграму. Раніше французькі ЗМІ повідомляли, що розслідування відкрили в липні.

Ордери видали за звинуваченнями, серед яких «співучасть у зберіганні, розповсюдженні, пропонуванні або наданні порнографічних зображень неповнолітніх у складі організованої групи».

Адвокат Павла Дурова відмовився коментувати розслідування.

Віцепрезидент Telegram Ілля Перекопський також згадується в короткому викладі справи, хоча в документі не вказано, чи був виданий ордер на його арешт.

Прокуратура відмовилася коментувати ордери на арешт братів Дурових, посилаючись на таємницю слідства.

Нинішнє місцеперебування Миколи Дурова невідоме.

Тим часом допит Павла Дурова продовжено до максимальної тривалості в 96 годин і завершиться 28 серпня, після чого генеральному директору Telegram можуть пред'явити звинувачення або відпустити.

Засновника і генерального директора Telegram Павла Дурова заарештували у Франції 24 серпня близько 8-ї години вечора, коли він вийшов зі свого приватного літака на злітній смузі в аеропорту «Ле Бурже».

За даними французького каналу TF1/LCI, влада Франції звинувачує Дурова у співучасті в торгівлі наркотиками, злочинах проти дітей та шахрайстві через відсутність модерації контенту в телеграмі. 

Невдовзі прокуратура Франції повідомила, що розслідує справу Павла Дурова за 12 статтями, серед яких співучасть в обороті наркотиків та зберігання дитячого порно.

Президент Франції Емманюель Макрон запевнив, що затримання Павла Дурова відбулося суто в межах зусиль правоохоронців з дотримання законності і заперечив політичний вплив на розслідування.

Команда Telegram прокоментувала затримання засновника месенджера Павла Дурова, заявивши, що Telegram дотримується Закону про цифрові послуги ЄС, а його модерація «відповідає галузевим стандартам і постійно вдосконалюється».

Відомо, що після арешту Дурова російським чиновникам доручили видалити службові листування в месенджері. 

Президент Володимир Зеленський у відповідь на запитання «Детектора медіа» сказав, що затримання Павла Дурова ніяк не впливає на роботу телеграму в Україні. Щодо цього має бути обговорення серед країн ЄС.

За словами голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослава Юрчишина, у справі арешту Павла Дурова Україна наразі зайняла позицію спостерігача, а рішення про закриття месенджера в Україні РНБО поки не готує.

Читайте також:

  • Затримання Дурова: можливі наслідки. Коментують Микита Потураєв та Максим Дворовий
  • Затримання Павла Дурова у Франції: світова реакція на арешт засновника Telegram
  • «Найголовніша трагедія серпня». Російські пропагандисти — про затримання Павла Дурова

Фото: Steve Jennings / Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
Франція затримання
Джерело матеріала
loader
loader